Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

God natt, Malcolm

Punken är inte död, men McLaren är nu under jord.

TIMO-GETAWAY_250.jpg
TIMO-PARNASSUS-BR_250.jpg
TIMO-JUST-KIDS_250.jpg
TIMO-NATALIE_250.jpg
timo-samba_250.jpg
TIMO-the-ark_250.jpg
TIMO-TWO-DOOR_250.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Getaway Rock Festival i Gävle har en maffig line-up. Guns N Roses-legenden Slash gör en exklusiv Sverigespelning. Bland dragplåstren märks också Motörhead, Megadeth, Cavalera Conspiracy, Europe, Devildriver, Mustasch, Exodus, Meshuggah, Deicide och Airbourne. En lycklig vinnare får tre biljetter och kan således ta med sig två polare till denna hårdrocks- och metalfest den 8-10 juli.

Mer om Getaway:

Vad gjorde Slashs mor åt stjärnor som David Bowie och John Lennon?
1. Organiserade bröllopsfester.
X. Designade kläder.
2. Skrev låttexter till kontroversiella singelbaksidor.

Träd in i regissören Terry Gilliams fantasivärld i The Imaginarium of Dr. Parnassus. Filmen är en magisk äventyrssaga där vi ser Christopher Plummer, Johnny Depp, Colin Farrell och Jude Law i några bärande roller.
I utbyte mot övernaturliga krafter ingår dr Parnassus ett avtal med djävulen om att överlämna ett av sina barn på dess 16-årsdag. Men när hans dotter Valentinas ödesdigra födelsedag närmar sig, dyker en mystisk främling upp som kan förändra allt.
Vi har fem ex på dvd och tre på blu-ray att tävla om.
En känd skådespelare dog i januari 2008, vilket orsakade ett visst kaos under produktionen av filmen. Vad hette skådìsen?
1. Heath Ledger.
X. Patrick Swayze.
2. David Carradine.

Brombergs förlag har precis utgivit två böcker av Patti Smith på svenska. Just kids är en hyllad skildring av New Yorks spännande kulturliv i början av 70-talet. Vi möter författare, musiker och konstnärer, och många av dem har påverkat en hel generation och givit avtryck långt utanför New Yorks gränser. Här fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Andy Warhol, Jim Morrison, Bob Dylan, William S. Burroughs, Tom Verlaine och många fler.
Samtidigt ges boken Oskuldens tid ut. Det är Patti Smiths första lyriksamling på mer än tio år.
Tävla om fem paket med de båda böckerna.
Vad heter den epokgörande samlingsskiva Patti Smiths gitarrist Lenny Kaye sammanställde?
1. Killed by death.
X. Nuggets.
2. Perfumed garden.

Natalie Merchant släpper sin första skiva på sju år. Leave your sleep är en ambitiös dubbel-cd i fin ask med tillhörande bok-tjockt cd-häfte. Den finns även som enkel-cd men Realtid.se har lagt beslag på fem ex av dubbeln att tävla om.
Vad heter bandet Natalie Merchant sjöng i på 80-talet?
1. 10.000 Maniacs.
X. Fairground Attraction.
2. The Rain Parade.

Sambassadeur startade i Göteborg 2003. Nu är gruppen uppe i sin tredje fullängdare - European - och vi har fem cd att tävla om. Sambassadeur varvar influenser från 80-talet och framåt på ett sätt som fått kritikerna att nicka gillande.
Sambassadeur har tagit sitt namn från en låt av en känd artist. Vem?
1. Serge Gainsbourg.
X. Youssou N´Dour.
2. Manu Chao.

The Ark är tillbaka med en ny cd. Ola Salo började skriva på en soloplatta men det blev In full regalia, ett album med hela gruppen, istället. Med cd:n medföljer en tidning med texter av bland andra Andres Lokko och Jan Gradvall. Ett redan mycket omskrivet och uppmärksammat knep att nå ut i skivbransens kristider. Tre exemplar står på spel.
Realtid.se har skrivit om Ola Salos bror. Vad gör hans företag?
1. Mobilapplikationer.
X. Gourmetmat.
2. Avancerade skivomslag och kort.

Nordirlänska bandet Two Door Cinema Club blandar electropop med iniderock. De är aktuella med debutalbumet Tourist history och ett flitigt rurnerande med band som Dephic och Foals. Fem cd väntar på att vinnas.
Vilken känd rapartist bäddade in musikvideon till I can talk i ett blogginlägg?
1. Jay-Z.
X. Missy Elliott.
2. Kanye West.

De rätta svaren är X, 1, X, 1, 1, 2 och 1.

Fredags-Kangas


Så har Malcolm McLaren fått sin begravning. I går jordfästes denna 1900-talsgigant i Highgate Cemetery efter en procession genom Camden som sågs av tusentals personer längs med gatorna.

Vid ceremonin närvarade många kända ansikten. Bland dem som ville visa sin uppskattning för mannens gärning fanns alla från Annie Lennox till Primal Scream-sångaren Bobby Gillespie. Artister vars karriärer förmodligen aldrig samma raketfart om det inte vore för det indirekta bränsle McLaren gav dem.

Detsamma gäller Sir Bob Geldof och naturligtvis forna klienter som Adam Ant och halva Sex Pistols. John Lydon och Steve Jones bor ju i USA och närvarade inte.

En kista med stencilsprejade budskapet ”Too fast to live too young to die” drogs av fyra svarta hästar genom Camden.

Snygg sorti och ett högst passande avsked för svengalin som var högts bidragande till att vi fick punk och hiphop så som den såg ut i går - och ser ut i dag. Skänk honom en tanke när du går och ser Green Day på Ullevi eller kanske ännu hellre återuppståndna The Slits på Hornstulls Strand i maj eller The Specials på festivalen West Coast Riot i Göteborg i juni.

Världen hade varit mycket annorlunda utan Malcolm Mäklaren, som jag kallat honom i tidigare texter. Och utan hans partner in business/crime, Vivienne Westwood.

Då hade jag nog aldrig mött den där tanten med lila hår på vägen till tunnelbana om morgnarna. Eller snubblat över nykläckta tonåriga punkfärskingar och emos. Jag hade heller aldrig fått se ungar med Sex Pistols- och Ramones-tröjor på dagis.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Möjligen hade jag heller inte funderat på hur jag ska få tag på biljetter till Iggy & The Stooges stundande spelningar i London i maj, med inga mindre än Suicide som förband.

Två band som var med och sådde fröna till det McLaren skördade. Kontroversiella New York-duon Suicide marknadsförde sig med termen ”punk rock” redan 1970.

Sov gott, rödtott.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: