Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Yrkeslegitimation införs för lärare

Endast den som har yrkeslegitimation ska kunna få fast anställning

Regeringen föreslår att en yrkeslegitimation införs för lärare och förskollärare från den 1 juli 2012. Endast den som har yrkeslegitimation ska kunna få fast anställning. Välkommet, anser Lärarförbundet.

Endast den som har yrkeslegitimation får ges fast anställning i skolan och endast legitimerade lärare ska få sätta betyg. Det skriver de borgerliga partiledarna Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på Dagens Nyheters debattsida.

En person kan bli legitimerad på två sätt, antingen genom lärarexamen eller genom annan akademisk ämnesutbildning som kompletteras med praktik och pedagogisk utbildning.

En introduktionsperiod på ett år med mentor införs för nyutbildade lärare. Under introduktionen får läraren eller förskolläraren inte tillsvidareanställas.

”Bara med ett intyg om godkänt introduktionsår och med godkänd formell utbildning i botten ska en lärare eller förskollärare kunna få sin legitimation”, skriver de fyra partiledarna.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger att förslaget om lärarlegitimation är efterlängtat.

– Det stärker skolans kvalitet. Det här, tillsammans med starkare behörighetskrav, stärker även läraryrket som profession, säger hon till TT.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Hon anser också att det är en trygghet för eleverna att det är behöriga lärare som utövar yrket.

Däremot är det ett minus, enligt Sirén, att regeringen väljer att inte öronmärka pengarna.

– Pengarna finns i den allmänna kommunpåsen. Vi vet att det är tufft och då kan kommunerna välja att använda pengarna till annat. Här hoppas vi att regeringen återkommer med en tydlig riktning.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons:


Annons: