Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Kuren för en sjuk bransch?

Dumpade priser, slimmat innehåll och extravaganta lyxprodukter - är det framtiden?

TIMO-SADE_250.jpg
TIMO-SAW_250.jpg
TIMO-RIGMOR_250.jpg
TIMO-BROTHERHOOD_250.jpg
TIMO-MOON_250.jpg
TIMO-SEPTEMBER-ISSUE_250.jpg
TIMO-JOSH-ROUSE_250.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Efter en tioårig skivpaus sedan succén med Lovers rock - som sålde trippelplatina i Sverige - är Sade tillbaka. Soldier of love och dess eleganta soulmusik har redan sålt guld i Sverige. Det innebär också att Sade för första gången debuterar på försäljningslistans förstaplats i Sverige. Tävla om ett av fem ex av cd:n.

Vad hette Sades debutalbum?
1. Promise.
X. Stronger than pride.
2. Diamond life.

Om du inte såg den på bio gör det inget. Saw VI har precis släppts på dvd och blu-ray och vi har fem ex att fajtas om. Ange önskat format i mejlet.
Kevin Greutert har tagit platsen som regissör för den sjätte delen av det moderna skräckfenomenet Saw. Specialagent Strahm är numera död och Jigsaws stora plan närmar sig i filmen en upplösning.

Vem spelade kriminalare David Tapp i den första Saw-filmen?
1. Danny Glover.
X. Samuel L. Jackson.
2. Denzel Washington.

Rigmor Gustafsson är en av landets mest firade jazzsångerskor. På nya cd:n Calling you har Rigmor Gustafsson slagit sig samman med stråkkvartetten radio.string.quartet.vienna. Skivan rymmer jazz, pop och stråkar - egna låtar varvas med covers av Paul Simon, Stevie Wonder, Joni Mitchell, med flera.
Realtid.se har fem ex att tävla om.

radio.string.quartet.vienna. har även tidigare samarbetat med svenskar. Med Ulf Wakenius gjorde de skivan Love is real.
Vilken känd artist tolkade de då?
1. Cornelis Vreeswijk.
X. Lars Gullin.
2. Esbjörn Svensson.

Säsong två av den prisbelönade tv-serien Brotherhood släpptes i onsdags på dvd. SVT har visat serien som utspelar sig i det irländsk-amerikanska kvarteret The Hill i Providence. Bröderna Tommy och Michael Caffee lever till synes väldigt olika skilda liv. Tommy är uppsatt politiker medan Michael leder den irländska maffian.´Fem vinnare vinner volym ett och två av Brotherhood på dvd.

En berömd filmregissör som nyss hade biopremiär för sin nya film gjorde häromåret en långfilm där en person arbetar undercover inom den irländska maffian. Vad heter filmen?
1. The reader.
X. The departed.
2. The uninvited.

Moon har bland annat kallats ”2009 års bästa science-fiction” av New York Times och fick en femma i betyg av Total Film. Moon är regisserad av den hett omsurrade Duncan Jones, med Sam Rockwell och Kevin Spacey i huvudrollerna. Sam har skrivit på ett treårskontrakt med Lunar Industries. Hans enda sällskap på månbasen är den intelligenta superdatorn GERTY. När månbasen drabbas av olyckor rullar olustkänslorna i gång.
Vi har fem ex på dvd och blu-ray. Glöm inte ange önskat format.

Vem är regissören Duncan Jones pappa?
1. Terry Jones.
X. David Bowie.
2. Danny Boyle.

R.J. Cutlers dokumentär The September issue fick kritikerna i spinn. Filmen målar ett närgånget porträtt av Vogues berömda chefredaktör Anna Wintour. Hon blev känd för de breda folklagren via Meryl Streeps Oscarnominerade porträtt i en känd film som lär vara inspirerad av Wintour och Vogue-redaktionen.

Vad heter filmen med Meryl Streep?
1. Pręt-ā-Reporter.
X. Djävulen bär Prada.
2. Prada går ju.

Kritikerfavoriten Josh Rouse medger att det är lite lustigt att en snubbe från den amerikanska mellanvästern spelar in en skiva med brasilianska sånger på spanska. Det är bara så utvecklingen har gått för Josh Rouse, verkar det som. Färska studioalbumet El Turista fick 8 av 10 i betyg i nya numret av Sonic. Vi har fem ex att tävla om.

Josh Rouse släppte 1999 albumet Chester, i samarbete med en aktad artistkollega. Vem?
1. Mark Eitzel fråm American Music Club.
X. Kurt Wagner från Lambchop.
2. Lou Barlow från Dinosaur Jr.

Rätt svar är 2, 1, 2, X, X, X respektive X.

Fredags-Kangas


Kommer skivbranschen att göra som livsmedelsindustrin? Alltså locka konsumenterna med lägre priser men i gengäld erbjuda mindre innehåll. 140 gram istället för 150, och så vidare.

Frågan om cd-skivans framtid tar ny fart i och med nyheterna om att butikskedjan Trans World i USA har gjort ett lyckat experiment. För sex månader sedan sänkte de priset på alla fysiska produkter i vissa av sina butiker till tio dollar. Detta har resulterat i att en av de stora distributörerna har mer än fördubblat försäljningen av sina produkter i just de här butikerna.

Nu spekuleras det i den amerikanska branschen om en sänkning av cd-priserna från de fyra stora distributörerna skulle innebära att de tvingas kompensera på andra håll.

Kolla in de senaste cd-skivorna i din samling. Märker du också att de blir kortare och kortare?

Detta kan också kompenseras genom den tilltagande trenden av att ompaketera äldre produkter. Bolag som Universal och Sony har avancerade katalogavdelningar som spottar ur sig utökade versioner av gamla klassiker - och även färskare alster (Elbow) och till och med halvmesyrer.

Universals retrospektiva utgåvor - så kallade Special Editions - bara eskalerar. Nyligen kom Paul Wellers solodebut från 1992 som en fullmatad dubbel-cd och Black Sabbaths tre första album har prisbelönats för sina arkivlänsande, välförpackade nyutgåvor.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Allra längst går det i fallet med gruppen Spiritualized. Albumklassikern Ladies and gentlemen we are floating in space från 1997 har nyligen släppts av Sony som en trippel-cd - tre gånger så dyr som enkel-cd:n som återutges samtidigt.

Men de riktigt Spiritualized-tokiga kan ju punga ut med ytterligare fyra gånger det priset. För 125 pund (plus porto och hantering) är samlarboxen din. Då blir du en av 1.000 ägare som har skivans låtar förpackade på tolv tretums cd-skivor som du måste ploppa ut ur förpackningen likt piller på en medcinkarta. Det var så skivan ursprungligen såg ut när den skickades ut för promotion till ett fåtal journalister.

Nu är det knappast särskilt många som kommer att sänka värdet på boxen genom att öppna förpackningen utan de kommer nog att hålla sig till standard-cd:n - eller snarare den nedladdningskod som medföljer. Med boxen kommer också två femtums cd-skivor med 35 outgivna versioner, demos, instrumentalversioner och sessionvarianter.

Det är förstås ett designtänkande och en tillfällig produkt som snart är borta från marknaden. Ett praktverk att ståta med i hyllan i nedladdningstider.

I boxen medföljer
även ett ”individuellt recept” signerat av Spirutualizeds överläkare, självaste J.Spaceman.

Att detta vore medicinen för kurera en svårt krasslig bransch är kanske för mycket att säga. Men ett är säkert: placebo-effekten heter duga.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: