Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Realtid.se Börs

Annons:

BYTER BURGARE MOT MEDICINER:

McD tappar
till staten

Tommy_Wahlberg_473.jpg
Tommy Wahlberg.

– chefscontroller går till nybildat apoteksbolag.

McDonald's (NYSE: MCD) nordiska chefscontroller Tommy Wahlberg blir den 1 maj ekonomichef på Apoteksgruppen, varvid Wahlberg byter McDonald's-huvudkontoret i Skärholmen mot Stureplan: statliga Apoteksgruppen AB, som är den av de nya apoteksaktörerna som består av en mängd småföretagares apotek, har kontor på Birger Jarlsgatan 18 i Stockholm.

Wahlberg motiverar sitt byte av arbetsgivare med att han tycker att den process apoteken nu går igenom är intressant, samt att han varit ganska länge, 12 år, på McDonald's (Wahlberg är 38 år gammal).

Tommy Wahlbergs befattning på McDonald's är för närvarande ”Head of Business Control, Nordic Region”, och han uppger till Realtid.se att det svenska dotterbolaget bidrar till vinsten för moderbolaget:

– Särskilt de senaste två åren har vi haft kanonår.

Svenska McDonald's är sedan grundaren Paul Lederhausen i fjol sålde sitt innehav ett helägt dotterbolag till det börsnoterade McDonald's i USA. Aktiekursen för McDonald's har sexdubblats sedan 2003 och börsvärdet är idag drygt 60 miljarder dollar (p/e: 15,76). För 2009 rapporterade McDonald's en försäljning på 22,9 miljarder dollar, varav 7,3 miljarder kom från franschisade restauranger och resten från företagets egna.

Av de svenska 230 restaurangerna drivs i dagsläget runt 25 procent av Svenska McDonald's och resten av franchisetagare.

– Under de senaste åren har vi sålt ut fler restauranger till duktiga franchisetagare, vilket varit en väldigt intressant och stimulerande process, säger Tommy Wahlberg.

Wahlbergs ersättare blir Daniel Sandström, som kommer från en liknande befattning på McDonald's brittiska dotterbolag.

Omsättningen i Europa ökade enligt en kommuniké per den 22 januari med 5,2 procent på årsbasis.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Det återstår ännu att se hur Wahlbergs avhopp kommer att påverka McDonald's börskurs: New York-börsen öppnar 9.30 lokal tid.

Som marknads- och affärsutvecklingschef anställer Apoteksgruppen i samma veva som Wahlberg Ola Andersson från Unilever, som där varit ”Marketing Director” för ”Home & Personal Care”.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

 
 

Annons:

 
 

Annons:


Annons:


Annons: