Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Ja till nytt brittiskt valsystem

Men det tar tid innan det träder i kraft.

Underhuset i London har röstat ja till att ändra det brittiska röstsystemet, från enkla enmansvalkretsar till ett mer komplicerat system. Men förslaget ska utsättas för en folkomröstning, och Konservativa partiet har lovat skrota det.

Klagomålen är många på det brittiska systemet, majoritetsval i enmansvalkretsar, som innebär att ett parti kan få egen majoritet trots att relativt få röstat på det. Exempelvis fick det nu styrande Labour bara 35 procent i förra valet.

Det som föreslås är dock inte proportionella val av den typ till exempel Sverige har, där fler mandat per valkrets ger en jämnare fördelning i parlamentet. I stället vill premiärminister Gordon Brown ha en variant med alternativröster, på engelska förkortat AV. Det innebär att varje röstande rankar kandidater på en lista i stället för att välja bara en.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Folkomröstningen ska dock hållas först 2011, och Konservativa partiet är favorittippat i det parlamentsval som väntas nu i vår. Det innebär att den nuvarande oppositionen kan få gott om tid att stoppa förändringarna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: