Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Realtid.se Börs

Annons:

SVENSK INVESTMENTBANKIR OM IPO-KLIMATET:

”Bättre än 2009, men bräckligt”

Finans
IPO-klimatet är bräckligt, enligt en svensk investmentbankir. Bildens kort är ett ”börstips” hämtad ur Algaspelet Finans, där två korthögar finns med händelser som inträffar under spelets gång: ”Börstips” som gäller för individer, och ”Finanstidningen” för det som gäller samtliga spelare, typ ”Goda Tider! Dubbel aktieutdelning överallt!” Man kan alltså säga att världen väntar på vad som kommer att stå i nästa finanstidning (som exempelvis Realtid.se).
Foto: Martin Lindgren

En svensk investmentbankir bekräftar den amerikanska bilden av IPO-klimatet: än så länge råder osäkerhet. Fem större introduktioner är förestående.

En källa på en av de större aktörerna för börsintroduktioner i Sverige bekräftar Financial Times bild av ett osäkert IPO-klimat – men det är avsevärt bättre än fjolårets, säger han.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje måndag.

– Det har skett en enorm förändring jämfört med förra året: det är ganska många introduktioner på gång. I Sverige är det ett antal på g, inte jättemånga/jättestora, men det är en skillnad från förra året då det var i stort sett ingenting.

I de andra nordiska länderna nämner källan TDC i Danmark som ett av flera företag som diskuteras notering av, och i Finland ”är där en som vi vet om”.

– Och i Norge maler de på hela tiden, så är det alltid. De har många fler än vi, många mindre företag.

I Sverige är många företag inne i förberedelsestadiet, säger bankiren:

– Ett antal mandat är inne i process i Sverige för att noteras. Det har blivit mycket aktivitet kring företag som börjar förbereda sig för börsintroduktion, men det kommer nog tidigast i höst 2010, kanske inte förrän 2011.

Nästan alla förberedelseprocesser hos företag ägda av riskkapitalbolag uppges göras som dual track, det vill säga att de förbereds för att antingen kunna börsnoteras eller säljas till en annan aktör (som när Segulah sålde Modulsystem till Carl Bennet).

– Men just nu ser det ut som att ipo är huvudspåret.

Hur många processer vet du som pågår nu?
– En handfull är planerade i Sverige.

En handfull, är det fem ungefär?
– Ja, det är faktiskt exakt fem på stora listan vad jag vet, och sedan är det säkert många på de små listorna också. Och det utgör en markant uppgång från förra året

– Sammantaget ser det ganska bra, om än lite bräckligt, ut för börsintroduktioner för tillfället. Särskilt de senaste veckorna med oro i framför allt Grekland och även Spanien och Portugal har gjort att det inte känns riktigt stabilt än.

– Sedan, hur det ser ut beror lite på vilken sektor man är i: en del stabila sektorer ser det lättare ut för; man vill inte notera sitt företag om man inte känner sig trygg med att man har en bra utveckling i aktien den första tiden. Är man inne i någon stabil bransch som medtech eller life science är det lättare, medan om man är i verkstad vill man att konjunkturen stabiliserar sig lite mer innan man ger sig ut.

Källan bekräftar på fråga att den handfull börsintroduktioner som är på gång hör till mindre cykliska branscher.

Vad består förberedelserna inför en börsnotering av?
– Det är att man börjar prata med rådgivare, man kan börja förbereda bolagets rapportingers rutiner, utse rådgivare, hantera media och PR, investment case, och så vidare. Det är oerhört mycket jobb inför en börsnotering, och många personer hos olika aktörer såsom banker, juristfirmor och institutioner inblandade, med många avstämningar.

Tillfrågad om innebörden av ”investment case” säger källan att det är ”hur man presenterar/beskriver bolaget för marknaden”, och att det däri ligger positionering, det vill säga valet av vilka andra bolag man vill bli jämförd med.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Källan avslutar med att sammanfatta lägesbeskrivningen i de hittills publicerade årsrapporterna:

– Om man ska ha en riktig skjuts [i börsintroduktionerna] behövs en bättre stabilitet på den ekonomiska tillväxten.

Han förklarar:

– Om du är ägare i ett blivande börsbolag, oftast är ju ägaren kvar som ägare efter introduktionen, så vill du ha en bra utveckling de första kvartalen på börsen. Och där känner inte alla sig riktigt trygga ännu.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: