Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Ny karriär för Skarsgård och Odell

Vad har Barack Obama, Anna Odell och Alexander Skarsgård gemensamt?

TIMO-SNABBA-BIO_473.jpg
Joel Kinnaman i bioaktuella Snabba cash. Foto: Arild Wretblad/Nordisk Film.
TIMO-MAN-TANKER_250.jpg
TIMO-IMAGINE_250.jpg
TIMO-MAHER_250.jpg
TIMO-SOMMAREN_250.jpg
TIMO-CREW_250.jpg

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Snabba cash har redan varit värsta kioskvältaren i bokform. Den 15 januari får Daniél Espinosas filmversion av Jens Lapidus debutbok sin biopremiär. Fem snabba vinnare cashar in två biobiljetter var.


Vad kallar Jens Lapidus sin stil?
1. Stockholm rogue.
X. Stockholm node.
2. Stockholm noir.

Man tänker sitt framstod som en av de klarast lysande filmerna i fjol. Henrik Hellström och Fredrik Wenzel har gjort en film som berör. Samme Wenzel skrev manuset till Farväl Falkenberg - Sveriges Oscarbidrag 2007.

I den nya filmen är det Hej igen Falkenberg, då vi får följa ett radhusområde i staden ur den elvaårige killen Sebastians synvinkel. En film om drömmar, spruckna förhoppningar och om att gå vidare.

På onsdag släpps Man tänker sitt på dvd och vi har fem ex att tävla om.

I Man tänker sitt läser ett barn upp civilisationskritiska citat av en känd författare. Vilken?
1. J.G. Ballard.
X. Leo Tolstoy.
2. Henry David Thoreau.

Lättare underhållning bjuds av Imagine that. Eddie Murphy levererar denna komedi ihop med skådisar som Nicole Ari Parker och Martin Sheen. Murphy spelar en affärsman vars imperium håller på att rasa samman. Oväntat nog får han hjälp av sin sjuåriga dotter och hennes fantasivärld. En feelgood-film i finanskristider.

Tänka sig: fem vinnare får den färska dvd:n.

I Imagine that spelar Eddie Murphy mot veteranskådisen Ronny Cox - ett kärt återseende.
I vilken känd film såg vi dem första gången spela mot varandra?
1. Snuten i Hollywood.
X. Dreamgirls.
2. 48 timmar.

I helgen gästas populära SVT-talkshowen Skavlan av gitarristen och singer-songwritern John Mayer från USA. Den bluesinfluerade Mayer har nyligen släppt albumet Battle studies, där han får hjälp av Taylor Swift i en låt. Förra studioalbumet Continuum belönades med två Grammys.

Fem vinnare får Battle studies plus liveplattan Where the light is. Den senare finns både som dubbel-cd och som dvd, så ange gärna vilket format som föredras.

John Mayer framträdde när en numera välkänd produkt presenterades första gången. Vilken?
1. Koenigseggs första bil.
X. Iphone.
2. N-Gage.

Kallt ute? Värm upp sinnet med Sommaren med Göran - en midsommarnattskomedi. Den blev 2009 års mest sedda film efter de två första filmerna i Millennium-trilogin. Midsommarvarma skratt dukas upp med bland andra David Hellenius, Peter Dalle och Alexandra Rapaport. För manus och huvudroll står Peter Magnusson.
Hemmaversionen av Sommaren med Göran släpps den 20 januari. Vi har tre ex på dvd och två ex på bluray att kivas om. Ange önskat format i mejlet.

Vilken humor-tv-serie är Peter Magnusson inte känd från?
1. Hej Baberiba.
X. Hjälp!
2. Rena rama Rolf.

Filmen The Crew handlar om den kriminella undre världen i norra England. Det är en actionpackad rulle baserad på Kevin Sampsons roman Outlaws. Ged ingår i ett gäng proffstjuvar men nu vill han gå i pension. Det återstår bara en sista kupp. Då går allt går snett.
The Crew släpptes på dvd i onsdags och Realtid.se har fem ex att tävla om.

Även Kevin Sampsons bok Powder ska filmatiseras. Den är baserad på Sampsons tid som manager för ett engelskt 90-talsband. Vilket?
1. The Stone Roses.
X. The Farm.
2. Happy Mondays.


Rätt svar är 2, 2, 1, X, 2 respektive X.

Fredags-Kangas

2010-talet är över oss. Ska dokusåporna ersättas av - dockskåp?

Det är inte alls bara barn som leker med dockor numera. Observerar man populärkulturella strömningar märks en kraftig medvind för dockor, byster och statyetter. En helt ny sorts docksamlande.

I onsdagens säsongspremiär av Antikrundan värderades ett exemplar av Bild Lilli, en gammal tysk förlaga till den amerikanska Barbie-dockan, till 15.000 kronor.

Se dig omkring. Vad samlar IT-folket, comics-nördarna och tv-seriefansen på? Dockor.

Vurmen för manga, anime, j-pop och cosplay bara ökar. Naturligtvis tar vi i västvärlden även över japanernas faiblesse för dockor.

Numera tillverkar såväl ansedda konstnärer som pengakåta filmbolag dockor och statyetter. De aningen mer underground-orienterade konstnärerna satsar dock oftare på extremt begränsade upplagor. Som lowbrow-konst-kändisen Mark Ryden, med sitt rosa verk YHWH. De 2.000 vinylfigurerna sålde ut på ett kick -eller, ja, den finns faktiskt att få tag på om du verkligen letar.

17 tum vinylskulptur - det är som om det skulle ersätta ”forna” tiders skivsamlande.

Jätten Mattel lanserade nyligen en lesbisk Barbie-docka. Det hände i en serie kallad Barbie Ladies of the 80s. Barbie-dockor som föreställer punkikonen Debbie Harry, lesbiska Runaways-rockern Joan Jett och yrvädret Cyndi Lauper är först ut. Tolvtummare, såklart.

Att Mattel hakar på trenden är ändå inte så konstigt. De läser av marknaden, kalkylerar och kalkerar. Det finns ju redan dockor som föreställer Kiss, Sid Vicious, Ramones och The Beatles.

Gamla proggare som känner igen refrängen ”Ho Chi Minh” kan ju försöka leta upp den amerikanske posterkonstnären Koziks slutsålda vinylbyst. 50 ex i varje färg, bland annat rosa och blå. Den föreställer faktiskt den vietnamesiske presidenten Ho Chi Minh som styrde landet 1954-1969. Kommunister i finhyllan - eller fulhyllan om du så vill.

Även Barack Obama finns i flera, kommersiellt producerade, varianter. Speglas det kollektiva amerikanska psyket av det faktum att presidenten finns som actiondocka?

Och på tal om psyket:

Anna Odell har just gjort premiär som actionfigur. I och för sig bara som klippdocka, men ändå. Några fantastifulla elever på Konstfack har tagit fram en ihopvikbar, robotaktig Anna Odell som du kan låta vara farligt utagerande på en legobro eller nåt hemma i bokhyllan. Fram med mobilen och du har snart en Youtube-hit.

Svenskarna kommer faktiskt starkt i dock- och statyett-trenden. Alexander Skarsgård finns redan som klippdocka (kolla in) och snart kommer en officiell byst från stora serieförlaget DC och tv-bolaget HBO.

Alexanders medverkan som vampyren Eric Northman i succé-tv-serien True blood har fått fansen att tända till over there.

Som Barbie-dockan Cyndi Lauper sjöng: Girls just wanna have fun...

Fast det där med att ”det är inte alls bara barn som leker med dockor numera” stämmer inte riktigt. Samlarna förvarar naturligtvis sina dockor intakta, förpassade till sina intrikata förpackningar.

Vi pratar ju trots allt om framtida auktionsobjekt ämnade som ska förränta sig på Ebay, Sotheby´s och Christie´s. Eller varför inte Antikrundan år 2050?

”Jag har ärvt den efter min farfar som arbetade med internet, som de sa på den tiden...”
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: