Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Tarantinos älskling fyller gubbe

Pet Sounds går mot strömmen.

Petsounds_200.jpg
Vic-Chesnutt_200.jpg
SOFIA_200.jpg
Allison_200.jpg
Burning-Plaindvd_200.jpg
White_lies_200.jpg
swedenrock200.jpg

Fredagstävlingar


Pet Sounds, ja. Realtid.se passar på att köra några tävlingar med musik för konnässörer.

Tävla om fem ex av nya Vic Chesnutt-cd:n Skitter on take-off. Det är singer-songwriter-hjältens första platta för Neil Youngs skivbolag Vapor Records.

Chesnutts låtar har tolkats av artister som Madonna, Smashing Pumpkins, Garbage och REM, och på hans tidigare skivor har bland annat Lambchop hjälpt till. På den nya är det Jonathan Richman och hans trummis Tommy Larkins som producerat.

Vilken känd rockartist producerade Vic Chesnutts två första album?
1. Dave Grohl.
X. John Cale.
2. Michael Stipe.

Sofia Karlsson är en av Sveriges främsta kvinnliga folk- och visartister, med nästan 200.000 exemplar sålda skivor på några få år. Hon är vida känd för sina Dan Andersson-tolkningar Svarta ballader men har också tolkat andra stora visskapare på albumet Visor från vinden. På Söder om kärleken stod de egna låtarna i fokus.

På onsdag släpps dubbel-cd:n Det allra bästa 1999-2009 där bonus-cd:n innehåller alternativa tagningar och outgivet. Tre ex står på spel.

Sofia Karlsson är ute på turné i Sverige, Norge och Danmark och sedan väntar Jul i folkton-turnén ihop med Ale Möller och hans musikervänner i december.

På skivan gör Sofia Karlsson bland annat låten Sång till friheten. Vem skrev texten till den?
1. Mikael Wiehe.
X. Mauro Scocco.
2. Björn Afzelius.

Amy Allison har en av USA:s mest personliga sångröster. Den har jämförts med allt från Loretta Lynn till Billie Holiday. Nya albumet Sheffield streets är ett bra exempel på hennes egen blandning av country, musikal, klassisk pop, jazz, blues och annat. Pappa Mose Allison och den stora beundraren Elvis Costello medverkar på cd:n som vi har fem ex att tävla om.

Elvis Costello sjunger om en Alison. Vad heter det klassiska albumet där låten ingick?
1. This year's model.
X. My aim is true.
2. Armed forces.

The burning plain är en kritikerhyllad episodfilm om gränslandet mellan USA och Mexiko. Manusförfattaren Guillermo Arriaga regidebuterar med filmen, som släpps på dvd på onsdag.
Guillermo Arriaga har tidigare skrivit manus till kända filmer som Älskade hundar, 21 gram, The three burials of Melquiades Estrada och Babel. I The burning plain ser vi skådisar som Charlize Theron, Kim Basinger och Jennifer Lawrence, och vi har fem rykande färska ex att tävla om.

Vem gjorde huvudrollen som den hjärtsjuke Paul Rivers i filmen 21 gram?
1. Sean Penn.
X. Harvey Keitel.
2. Benicio Del Toro.

Den brittiska gruppen White Lies har haft ett bra år. Den har kallats för 2009 års Glasvegas och vann häromdagen den brittiska musiktidningen Q:s pris för Årets nykomling. White Lies spelade på Hultsfredsfestivalen och i augusti var de tillbaka i Sverige som förband åt Coldplay. På onsdag, den 4 november, är det dags igen. Då gör White Lies en lite intimare konsert på Berns Salonger. Realtid.se har fem ex av debut-cd:n To lose my life att fajtas om.

White är ett populärt ord i gruppnamn just nu, och White Stripes-sångaren Jack White är den största rockstjärnan med det efternamnet.
Även han är på väg till Sverige samma vecka som White Lies. Vilken grupp kommer han hit med?
1. The Raconteurs.
X. The Dead Weather.
2. The Detroit Cobras.

Sweden Rock Festival anordnar inte bara Sveriges mest besökta rockfestivaler, de ger ut en tidning om musiken de älskar. I år har det också kommit två volymer med musiken på dubbel-cd. Sweden Rock vol 2 släpps den 11 november och är en samling med de största banden som antingen redan spelat eller kommer att spela på festivalen.

Realtid.se har två ex som ska hem till lyckliga vinnare. På dubbeln finner vi namn som Lynyrd Skynyrd, Deep Purple, Opeth, Deathstars, Alice Cooper, Scorpions, Paradise Lost, Meat Loaf, Hardcore Superstar med flera. Vi slänger med volym ett från i somras också, med jättar som Judas Priest, Hammerfall och ZZ Top.

Sweden Rock-bekanta Mustasch har nyligen lanserat en egen produkt med sitt namn på. Vilken?
1. Gin.
X. Whiskey.
2. Vodka.

///Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar är 2, 2, 1, 1, X respektive X.Fredags-Kangas


Sveriges mesta skivaffär fyller gubbe. Det är 30 år sedan Pet Sounds öppnade sina dörrar första gången och för att fira det släpps en snygg bok med historien om denna till synes outtämliga guldgruva.

För det är ju så att det finns få kommersiella tempel som är så slitstarka som de som drivs med hjärta, kunskap och en entusiasm på gränsen till besatthet.

Stefan Jakobsson är en sådan eldsjäl. Eller för tala med en låttitel av hans butikskollega Peter Ejhedens stora fynd Kent: Kevlarsjäl.

Skjut med eldkastare, försök med allt. Pet Sounds står fortfarande kvar, trots finanskriser och nedladdning. Superhjälten Stefan, med en tröja med bild av Eddie Cochran på bröstet i det ställe Stålmannens S brukar vara.

Superhjälte är ju att överdriva. Spela bara rätt soulklassiker eller hjärtskärande Springsteen- eller James Taylor-låt så ska du se. Det finns känslomässig kryptonit.

Gruppen Kent, förresten. Jo, det var tack vare Peter Ejheden (eller ”No Moor” som Kent kallar honom ibland) och hans enträgna tjat som den blivande musiksuccén fick sitt skivkontrakt en gång i tiden.

Det är bara en av alla berättelser och högkomster som strömmar mot en i boken Musik nonstop – Pet Sounds i våra hjärtan (Bonnier Fakta). Sorgligt nog den sista bok den legendariske musikjournalisten tillika skivbutiksinnehavaren Lennart Persson skrev innan han gick bort tidigare i år.

På Pet Sounds har kunnandet och förmedlandet av bra musik, gammal som ny, alltid stått i centrum. Dit har kändisar som Ulf Lundell, Thåström, Per Gessle, Plura, Mauro Scocco, Anna Ternheim och hela indie-eliten alltid dragits. Liksom mindre kända kunder som ofta skrämts av Stefans ibland arroganta attityd.

Arrogant, innan man kommit honom under skinnet, eller snarare plasten, för att dra en analogi med den älskade vinylskivan, som fortfarande lever och har
hälsan på Pet Sounds.

Butiken har flyttat ett antal gånger under åren, men återfinns numera på Skånegatan. I dessa tider av skivaffärsdöd och -nöd är det inte så lite fantastiskt att kliva in genom dörren och rakt in i det hemtrevliga växthus av färgstarka skivomslag och prunkande skivställ som väntar.

Kanske kliver man ut med något oväntat, något annat än det man kom för att köpa?

Detta finns det åtskilliga vittnesmål i Lennart Perssons vänbok. Den berättar också om allsköns turer där företaget varit nära konkursens brant, men alltid rest sig innan gonggongen (eller är det introt på Back in black?).

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Ett givande stycke Stockholmiana är det också, med alla klubbar, spelningar och typer som figurerar i boken. Det är allt från Britt Ekland, som var viktig i finansieringen och starten av det hela, till Olle Ljungström som i praktiken bodde i Pet Sounds kök ett tag. Han kallar till och med Pet Sounds för sin ”mamma och pappa” i boken.

Quentin Tarantino reser gärna till Stockholm och besöker då alltid Pet Sounds - regissören har till och med inrett ett rum i sitt hus som en skivbutik. The Cardigans berättar om hur stort det var att få spela på Pet Sounds klubb första gången. Kobras Kristofer Lundström avslöjar att han gömmer undan skivkvitton för husfridens skull.

Man gör vad man måste, man gör vad man kan.

Pet Sounds?

De kan musik.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: