Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

NASDAQ som musik

En yuccapalm som styr börsinvesteringarna.

MANUALEN-OPPEN_200.jpg
Lär dig stil i boken Manualen av Per Nilsson.
TIMOVINTAGE_200.jpg
Boken Vintage av Marie Birde presenterar retromodet.
TIMOTAKIDACD_200.jpg
Takida har mycket att bevisa med nya plattan.

TIMOREADERDVDSIDAN_200.jpg
The Reader, spännande ny dvd med Ralph Fiennes och Kate Winslet.
TIMO69eyescd_200.jpg
Monster Magnet-gitarristen Ed Mundell gästar på 69 Eyes nya cd.

TIMOOLAP_200.jpg
Ola Pehrsons glasögon, som ger användaren en rapphönas synfält.
Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar längst ned.

Den här gången har Realtid.se bland annat fem stilfulla bokpaket att tävla om. Fem vinnare belönas med två böcker vardera: Manualen och Vintage.

Per Nilssons bok Manualen innehåller 365 handfasta tips för stilpoäng i vardagslivet, på arbetet och på festen. Nilsson hälsar att boken tänkt att få läsarna att klä sig ”smartare, trevligare och snyggare – enkelt och snabbt”.

Marie Birde kontrar med Vintage – en stilguide, som presenterar second hand, retro och trender som kommit och gått och kommit åter, från 20-talet och framåt. Birde berättar om designers och märken som Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, Christian Dior och Gul & Blå. Dessutom en rad praktiska råd om hur och var du hittar kapen, kloka klädvårdsråd och intervjuer med samlare som Liselotte Watkins och Titiyo.

Gul & Blås grundare Lars Knutssons dotter skapade ett eget, framgångsrikt klädmärke. Vilket?
1. Spirit of Maya.
X. Our Legacy.
2. Filippa K.

Tioårsjubilerande Takida är ett av Sveriges ledande rockband, som nu följer upp fjolårssingeln Curly Sue med albumet The darker instinct. Vi har fem ex att fajtas om. Även bandet har en hel del att leva upp till, då albumet Bury the lies från 2007 sålde platina.

Den tidigare nämnda singeln Curly Sue belägrade Trackslistan i januari 2008 och låg etta i hela tio veckor. Singeln innehar maratonrekordet på Trackslistan sedan gruppen lyckats ligga kvar i 50 veckor i följd.

Takida är från Ånge, precis som en av dessa välkända fotbollsprofiler. Vilken?
1. Tommy Söderberg.
X. Lars Lagerbäck.
2. Anders Linderoth.


Timmarna-regissören Stephen Daldrys senaste film The reader släpps på dvd den 9 september. I huvudrollerna ser vi Ralph Fiennes, Kate Winslet och David Kross. Yo, juridik på film! Tävla om ett av fem ex.

Filmen handlar om den 15-årige pojken Michael Berg som blir sjuk på väg till skolan och räddas av den dubbelt så gamla Hanna. Kärlek och passion uppstår, men Hanna försvinner plötsligt. Tiden går och Michael studerar juridik och bevittnar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Nu möter han Hanna igen, men under helt andra omständigheter.

Vilken roman bygger filmen på?
1. Högläsaren av Bernard Schlink.
X. Försvararen av John Grisham.
2. Dödsmantrat av Eliot Pattison.

Entombeds kompisar i det tunga finska horror-rockbandet 69 Eyes är tillbaka med albumet Back in blood. Det är inspelat i Hollywood med producenten Matt Hyde (Slayer, Monster Magnet) och soundet är mörkare med större betoning på gitarrerna. Till glädje för gruppens gitarrist Timo-Timo (jo, det är sant!)

Vi har fem ex att tävla om, med en limiterad bonus-dvd där vi bland annat får höra 69 Eyes live på Whiskey a go go i Los Angeles.

Vilket av dessa band anses stilbildande inom just horror-rock, eller skräckrock?
1. Black Flag.
X. Misfits.
2. Germs.

Rätt svar är 2, X, 1 respektive X.Fredags-Kangas


En yuccapalm som styr börsinvesteringarna. Retrospektiven över Ola Pehrson visar upp en ovanlig konstnär.

Pehrson skapade för tio år sedan rubriker över hela världen med en inspirerad installation där en palm stod i centrum. Yucca Plant Invest innebar att en yuccapalm försågs med elektroniska sensorer och via dessa kunde styra investeringar på börsen.

Palmens själva existens hängde på hur investeringarna gick. Bra resultat innebar tillförsel av vatten och näring. Något som kan medföra övergödning - en träffande symbol för världen utvecklats sedan dess. Om investeringarna gick sämre riskerade palmen däremot att torka ut.

Pehrsons yuccapalm visades på Tensta konsthall och Moderna Museet i Stockholm. Den sågs som en talande bild för globaliseringens baksidor. Nyheten om den svenska kontnärens påhitt spreds över hela världen. Bilder och artiklar publicerades i många ledande tidningar.

I samband med höstens utställning på Färgfabriken i stockholmska Gröndal framför NASDAQ Vocal Index sina sjungna versioner av de aktuella NASDAQ-kurserna, som en hyllning till den bortgångne Ola Pehrson. Börssvängningarna blir till noter på notblad, som sedan sjungs av en kör.

Ola Pehrson gick bort i en bilolycka i april 2006, men hans liv och gärning lever kvar, inte minst tacka vare den här ambitiösa utställningen. Ola Pehrson Retrospektiv försöker täcka de flesta aspekterna i Pehrsons konstnärsbana. Det är första gången det tas ett så samlat grepp på alla hans verk.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Konst som inte är målade tavlor behöver inte vara konstig. Nej, den behöver inte ses genom de där specialglasögonen Pehrson konstruerade. Glasögonen gjorde att den som tog sig dem fick samma synfält som en rapphöna.

Däremot är det nog bra att vara rapp och se en av våra internationellt framgångsrika konstnärer. En konstnär vars verk berör ämnen från klimatfrågan och kretsloppet till ny teknik, virtuella världar och det undermedvetna.

Att Ola Pehrsons verk sedan ironiskt nog stiger i värde är inte bara yuccapalmens förtjänst.

Fotnot: Utställningen på Färgfabriken pågår till och med den 8 november.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: