Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

I höst är det bio som gäller

Från Polanski till en serie bilfilmer – retrobio-hösten är här

ChipWithGuitar_200.jpg
Chip Taylor
Fibes_200.jpg
Fibes
ThickAsThieves_dvd_200.jpg

Fredagstävlingar

Legendariske låtskrivaren och artisten Chip Taylor har precis inlett en sverigeturné ihop med unga kanadensiskan Kendel Carson. Stockholm och Akkurat får besök söndagen den 30 augusti.
På Kendel Carsons nya album Alright dynamite får hon mycken hjälp av Chip Taylor. Och Taylor själv släpper strax en dubbel-cd i exklusiv förpackning. Bland annat innehåller den en 35-sidig bok med bilder på människor och platser som figurerar i sångerna, som handlar om Taylors uppväxttid.
Yonkers NY heter snyggingen, som släpps först den 29 september i USA, men i Sverige finns en tillgänglig redan i samband med turnén. Realtid.se har paxat fem ex till läsare som lyckas svara på frågan.

Vilken av dessa låtar har Chip Taylor inte skrivit?
1. Wild thing.
X. Angel of the morning.
2. The last time.

Den 2:e september släpper göteborgstrion Fibes, Oh Fibes! sitt nya album 1987. Fibes, Oh Fibes! har samarbetat med artister, låtskrivare och producenter som Kim Wilde, Gary Kemp (Spandau Ballet), Björn Skifs, Pontus och Petter Winnberg (Madonna, Britney Spears) och Oskar Linnros (Veronica Maggio). Singeln Love child är en av de mest spelade låtarna i P3 i år.
Realtid.se har fem av nya albumet att tävla om.

Vilken stor artist var Fibes, Oh Fibes! förband till i Globen i april 2007?
1. Stevie Wonder.
X. Aretha Franklin.
2. Lionel Richie.

Morgan Freeman, Antonio Banderas och Radha Mitchell spelar huvudrollerna i kriminalfilmen Thick as thieves, som får dvd-premiär den 2 september. Filmen är regisserad av Mimi Leder (The Peacemaker, Deep Impact) och handlar om en tjuv som har sina bästa yrkesår bakom sig. Han har en stor skuld till den ryska maffian och tvingas nu slå sig ihop med en yngre brottsling för att genomföra en sista stöt. Bytet är två värdefulla Faberge-ägg värda tjugo miljoner dollar vardera på den svarta marknaden.
Tävla om fem ex av dvd:n Thick as thieves.

Morgan Freeman spelade för inte så länge sedan i en film som bygger på Dennis Lehane-roman. Vad heter den?
1. Gone baby gone.
X. Mystic river.
2. High crimes.

Mejla svaren till offbeatworld@hotmail.com senast onsdagen den 2 september klockan 13. Skicka med din adress, och ange ”Chip”, ”Fibes” eller ”Thick” i ämnesraden.


I höst är det bio som gäller


Hösten har kommit. Åtminstone till biobesökarna. Sommaren har förvisso bjudit på många tillfällen att se extravaganta filmiska övningar på stor duk. Från Watchmen till Antichrist har det exploderat av bilder, bilder, bilder på vita duken.

Ett säkert tecken på höstens ankomst är att Cinematekets höstprogram sparkat i gång. En nog så god ursäkt att fly höstrusket och bänka sig i en biosalong för att få lite filmhistoria i sig.

Visst, att häcka hemma med en dvd är bekvämt, men inget slår upplevelsen av att sitta i en mörk salong. Och när det gäller Cinemateket är det just filmer som är svåra att få se i andra sammanhang som är själva poängen.

Medan höstvindarna viner utanför och svininfluensan visar sitt fyla tryne kan man fly in i biomörkret och se Kniven i vattnet, Repulsion, Hyresgästen och de andra Roman Polanski-klassikerna på stor duk.

Eller humor från förr i engelska Ealing-komedier, filmer med Harold Pinter som genensam nämnare, den tjeckiska 60-talspionjären Jiri Menzel - och en ambitiös serie filmer med djävulen som tema. Passar ju bra som svans till Lars von Triers märkvärdiga Antichrist.

Men allt är inte bara historia på Cinemateket. Om planeterna ligger rätt hoppas jag kunna pricka in Kelly Reicharts nya rulle. Old Joy-regissörens senaste heter, Wendy och Lucy och den förhandsvisas den 4 oktober. Filmen var med i Cannes-sektionen Un Certain Regard i fjol och lyfte upp henne i en prominent position bland amerikanska independentfilmare.

20-årsjubileet av Berlinmurens fall uppmärksammas också, med hela elva filmer från det forna DDR. Som Carla från 1966 - en film som ansågs vara alltför nihilistisk - tio år innan punken i väst - och inte fick visas förrän muren revs.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
I samband med att Sten Berglinds nya bok Filmbilar – Från Smultron-stället till Vägens djävlar kommer ut i september kör en serie bilfilmer i gång. Bland annat visas kultrullen Jakten på nollpunkten, som inspierade Primal Scream till albumet Vanishing point.

Bara att gå i depå och parkera sig i fåtöljerna.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: