Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Stim uppvisar rekordresultat

Trots piratbukter och nedladdning: Svenska artister och kompositörer får mer pengar än någonsin.

ROBYNGRAMMIS200.jpg
Robyn på Grammisgalan.
Stim och Sami
Stim uttyds Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå. De ansvarar för att upphovsmännen – de som skriver text och musik – får rätt ersättning.
Sami står för Svenska artisters och musikers intresseorganisation. De gör samma sak för alla de som spelat in verken, alltså artister och musiker.
Det pratas mycket om nedladdning, cd-skivans död och piraträttegångar just nu. Samtidigt meddelar de svenska artisterna och kompositörernas upphovsrättsorganisationer Stim och Sami att de uppvisar rekordresultat för 2008. Det framgår av en dagsfärsk årsredovisning.

På musikskaparnas
organisation Stim är man glada i dag. Fjolårets intäkter landar strax under en dryg miljard. Under 2008 inkasserade Stim totalt 904 miljoner kronor för offentligt framförande av musik. Det är ett nytt rekord och innebär en ökning av utbetalningar med över tre procent jämfört med 2007.

– 2008 fick 23.374 Stimanslutna musikskapare pengar från Stim. Det är ungefär tio procent fler än förra året, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Stim konstaterar att organisationens omkostnad är fortsatt låga: de ligger med sina ”drygt tio procent bland de lägsta i Europa”.

– Våra musikskapare blir allt fler, 2008 fick vi 2.557 nya medlemmar. Trots att vi är ett litet land har vi i princip lika många medlemmar som våra motsvarigheter i Tyskland och Storbritannien, säger Kenth Muldin, Stims vd.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:




Även Sami slår rekord. De ökade med hela 14 procent i fjol och kommer upp i rekordnivån 160 miljoner kronor.

Som skäl till ökningen uppges att de båda organisationerna blivit effektivare på att spåra verksamheter som spelar musik offentligt samt att begära in pengar för detta.

Det ökade antalet radio- och tv-kanaler uppges också som ett skäl till de ökande siffrorna. Butiker, restauranger och affärsverksamheter arbetar också mer medvetet med musik. Konserter och festivaler har ett uppsving.

Även många utländska artister vill ha svenska medlemmars musik och det medför att intäkterna från utländska rättighetsorganisationer ökar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: