Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

TAVLINGCHANGELING.jpg
TAVLINGandreastilliander.jpg

Bergman blir musikal

Nu snurrar det rejält. Duon Sparks ska göra musikal om Ingmar Bergman – för svensk radio!

changelingposter200.jpg
Changeling släpps på dvd på torsdag nästa vecka, men du kan vinna den redan i veckans tävling.
Foto: Sandrew Metronome
Andreas_Tilliander_jb200.jpg
Svenska electronica-exporten Andreas Tilliander.
Foto: Jesper Berg
andreas_tilliander-show_200.jpg
Jocke Berg gästar på Andreas Tillianders nya cd Show.
Foto: Adrian Recordings/Border
sparkssvv200.jpg
Sparks.
BERGMANscan200.jpg
Bergman.
Foto: Scanpix
Läs mer efter veckans fredagstävlingar.

Fredagstävlingar

Tävlingarna är nu avgjorda och vinnarna underrättas via mejl. De rätta svaren är alternativ 1 (Dirty Harry) respektive 1 (Mokira).


Clint Eastwood har regisserat Changeling som släpps på dvd den 13 maj. Realtid.se har tre ex av detta thrillerdrama att tävla om.

Changeling handlar om hur Christine Collins (Angelina Jolie) son försvinner spårlöst i Los Angeles på 1920-talet. Efter fem månaders intensivt letande får den ensamstående modern beskedet av polisen att hennes son är upphittad. Men det är inte hennes son utan ett bisarrt försök från polisen att tysta ned en historia som berört hela befolkningen.

Christina bestämmer sig för att finna sanningen och hennes kamp förändrar Los Angeles för alltid. Filmen är hyllad över hela världen och nominerades 2009 till två Golden Globe- och tre Oscar-utmärkelser. I övriga roller ser vi bland andra John Malkovich, Michael Kelly och Gattlin Griffith.

Svara rätt på frågan för att tävla om dvd:n. Mejla svaret till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 13 maj klockan 13. Glöm inte din adress, och ange ”Östskog” i ämnesraden.

Vad heter den tuffa karaktär Clint Eastwood är berömd för?

1. Dirty Harry.
X. Dirty Jerry.
2. Cool Hand Luke.


Helgens andra tävling gäller Andreas Tillianders nya cd Show. Vi har fem ex som ska ut.

Fem år har passerat sedan succén med albumet World industries. Nya albumet Show bjuder på dansanta rytmer och medryckande melodier från mannen som kallats den svenska elektroniska musikens kung.

Gästartister på plattan är David Fransson från Division of Laura Lee och Kent-männen Jocke Berg och Martin Sköld. Jocke Bergs sånginhopp tillhör ovanligheterna.

Mejla svaret till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 13 maj klockan 13. Glöm inte din adress, och ange ”Knaster” i ämnesraden.


Andreas Tilliander brukar släppa skivor under alias. Vilket av dessa är hans alias?

1. Mokira.
X. Shakira.
2. Mogwai.Fredags-KangasAmerikanska duon Sparks slog igenom på 70-talet. De stack verkligen ut mitt i glamepoken då alla hade glitter, platåskor och stjärnformade gitarrer. Duon flyttade till England för att försöka slå igenom och de nådde då hits och berömmelse.

Sweet, Slade, Gary Glitter och andra glittergrupper fick sällskap på hitlistorna av egensinniga låtar som This town ain't big enough for both of us och Get in the swing. Med halsbrytande arrangemang, unik sångstil och avancerade textuppslag.

Bröderna Russell och Ron Mael var som ett kufiskt radarpar. Musikaliska underbarn som inte lät som andra. Den ena såg ut som en flickdröm att klippa ut ur idolblaskan Poster. Den andra hade en Chaplin- eller Hitler-minnande mustasch och var lång som en flaggstång där han tronade bak klaviaturerna.

I dag kan vi höra Sparks influens i allt från The Ark till bob hund. De praktiskt taget patenterade syntduo-konceptet som sedan togs vidare av Yello, Soft Cell, Erasure, Pet Shop Boys och alla de andra.

En sorts cirkel sluts väl nu när svenska, elektroniska duon The Knife gör opera om Darwin på engelska och gamla Sparks gör musikal om Bergman på svenska.

Räkna med att Morrissey, Sonic Youth och de andra banden kommer att spetsa öronen i sommar - för att lyssna på svensk radioteater!

Sparks har nämligen gjort just det – en musikal på beställning av Radioteatern i P1. Den 14 augusti är det världspremiär på The Seduction of Ingmar Bergman. Otroligt men sant.

Duon har skrivit, komponerat och framför också själva denna hyllning till dämonregissören – vars filmer de älskar – och den framförs på.....svenska! Jo, den ska till och med ges ut av SR Records.

I musikalen reser Bergman till Hollywood och får tampas med den stora filmindustrins krav på anpassning.

Låter lite rätt mycket som en parallell till Sparks egen karriär. Duon har ju också alltid gått sin egen väg.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
På senare år har Sparks gjort något av en comeback, och varit i Sverige för snygga föreställningar.

I fjol framförde de alla sina album på scen i London. 21 skivor avverkades, en varje kväll. Sånt skulle man ju kunna offra några semsterveckor på om det gick.

Nu vill Sparks tydligen ta den här Bergman-blaffan ut på vägarna också.

Sommarnattens leende blev just bredare än Broadway.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: