Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

TAVLINGDEPECHEMODE.jpg
TAVLINGVARUHUSET.jpg

I skuggan av Pirate Bay

Record Store Day ska rädda skivan. Dylan, Springsteen, Slayer, Lykke Li – alla ställer de upp.

DEPECHESOUNDS200.jpg
VARUHUSETCAST200.jpg
Varuhuset, personalfoto.
VARUHUSETDVD200.jpg
BOBDYLANSVV200.jpg
Bob Dylan diggar vinyl.
reginaspektorhel200.jpg
Regina Spektor likaså.
recordstoredayspringsteen20.jpg
Bruce Springsteen – finns bara att köpa i en dag.
RECSTOREDAYsvart200.jpg
petsounds200.jpg
Pet Sounds.
Läs mer efter veckans fredagstävlingar.

Fredagstävlingar

Tävlingarna är nu avgjorda och vinnarna underrättas via mejl. Rätt svar är alternativ 1 (en modetidning) respektive X (Lorry).

Depeche Mode släpper nytt. Sounds of the universe innebär Depeche Modes tolfte album. En platta fylld med gamla analoga synthar och trummaskiner men också sprakande elgitarrer.

Realtid.se har fem ex för massorna att tävla om. Allt du behöver gör är att svara rätt på en fråga. Skicka svaret till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 22 april klockan 13.

Langa med din adress, och ange ”I ain´t nothing but a Gore hound” i ämnesraden.

Varifrån hämtade Depeche Mode sitt namn?

1. En modetidning.
X. En affärstidning.
2. En motortidning.

Veckans andra tävling gäller fem ex av den färska dvd-boxen med kultförklarade tv-serien Varuhuset. Medverkar gör skådisar som Heinz Hopf, Lena Endre, Christina Schollin, Inga Gill, Bertil Nordström, Rico Rönnbäck, Ulf Isenborg, Sven Holmberg och Marika Lindström. Ja, jisses.

Varuhuset handlar om Öhmans Varuhus som styrs av familjen Öhman. Familjen äger fortfarande den största aktieposten, men nu får den konkurrens från en rad andra ägare. Företaget dras med stora problem, det blir maktkamp och så rullar det på i tv-serien som rubricerats som Sveriges första såpopera. Premiären ägde rum 1987.

Boxen med tre dvd kan bli din om du svarar rätt på frågan och mejlar till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 22 april klockan 13. Bifoga din adress, och ange ”Rich man, Öhman” i ämnesraden.

Vilken av dessa tv-serier var Lena Endre senare med i ?

1. The Office.
X. Lorry.
2. Goltuppen.Fredags-KangasI dag tycks alla övriga ämnen i media överskuggas av Pirate Bay-domen. Alla från Centern och Ung Vänster till Filmfolket och Dagens Juridik skickar pressmeddelanden i ämnet.

Alla är på som bara den och vill dela med sig av sina filer. Dessa innehåller naturligtvis pressreleaser, inte några läckta låtar från My Bloody Valentines studio.

Som sajten Kulturekonomi.se så riktigt påpekar nämner inte många i media att det hela dagen även pågått en remisskonferens om Kulturutredningen i huvudstaden.

Tre volymer om närmare 900 sidor har gått ut på remiss till 389 instanser. Hälften av dessa utgörs av kommuner, landsting, regioner och regionala institutioner. Det är dessa som diskuterat utredningen på Hilton Slussen i dag.

Men det är väl inte lika sexigt som fyra pirater på stormigt hav.

Själv vill jag bara till London. Eller USA.

I morgon lördag stundar nämligen Record Store Day. En högtidsstund för alla musealt lagda materialister. Ja, eller omutbara musikälskare – om vi ska lägga självdistansen på cd-hyllan.

Förvisso firas denna manifestation även i Sverige. I Stockholm har butiker som Pet Sounds, Record Hunter och The Beat Goes On en rad aktiviteter för att locka folk och belöna de trogna kunderna som fortfarande köper skivor, vare sig det handlar om små laserfrisbees eller större lakritspizzor.

Ytterligare trettiotalet svenska skivbutiker hakar på och det blir allt från kampanjer på skivor till liveframträdanden av populära artister i extremt intima miljöer.

Men, som sagt. Utomlands is the place to be.

Där kan man tjacka absurt exklusiva skivutgåvor som bara finns just i morgon. I många fall lär de ta slut på ett kick.

Som Sonic Youths begränsade sjutums vinylsinglar i 2.500 exemplar vardera. En som gruppen delar med Beck och en annan med heta Jay Reatard.

Eller metal-manglarna Slayer, som släpper en blodröd vinylsingel med en ny låt som handlar om den ryske seriemördare Andrei Chikatilo. Rysligt limiterad i 500 ex inuti ett omslag som efterliknar en rysk mapp
för rättsligt bevismaterial.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Även gamla rävar som Bob Dylan, Leonard Cohen, Bruce Springsteen, Tom Waits och Elvis Costello ställer upp och släpper sjutums vinylsinglar som lär gå åt fortare än du hinner ladda ner en mp3-fil.

Depeche Mode, Oasis, My Morning Jacket, Queen, Flaming Lips, New Order, The Pretenders och Regina Spektor är bara några andra som också med på noterna och släpper exklusiva, tillfälliga skivor.

För att inte tala om White Stripes-sångaren Jack White vars nya band Dead Weather släpper en debutsingel som bara finns att köpa just den här dagen.

King Crimson går så långt som till att släppa en jubileumsbox...

Legendariska band som MC5 och Iggys gamla Stooges släpper exakta replica-utgåvor av fyrtio år gamla vinylsinglar. Nördigt eller nödvändigt? Avgör själv.

För visst är det lite som ett desperat frimärkssamlarkonvent. Förstadagsbrev, som de brukade skämta om i tidningen Pop.

Men som Thore Skogman sjöng i en passande analogi till den digitala världen: Ett brev kan kan betyda så mycket.

Record Store Day är postmodernt värre. Eller kanske till och med kompostmodernt.

Rubbet lär ju finnas på Ebay nästa vecka, till skyhöga priser. Hur kul är det?

Bästa skivtiteln under Record Store Day måste för övrigt vara This LP crashes hard drives. Det omslaget vill man ju ha som skärmsläckare.

Record Store Day
På FolkåRock i Malmö sjunger Marit Bergman.

Bengans i Göteborg bjuder på konsert med albumdebuterande hypen Skansros, och The Soundtrack of our Lives är DJ:s.

Stockholmsfilialen lockar med Pauline och Parken.

Beat Goes On på skivstråket S:t Eriksgatan har konsert med Sofia Karlsson, och signering med Kebnekaise.

Pet Sounds kör hårt hela lördagen, med framträdanden av allt från Florence Valentin och Anna Järvinen till Plura Jonsson och Sofia Karlsson.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: