Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

TavlingBWO473.jpg
TAVLINGJEFFDUNHAM.jpg

Musik ska byggas utav börskurvor

Musik ska byggas utav glädje, sjöng Lill Lindfors. Johannes Kreidler håller inte med. Han gör musik efter börsens svängningar.

BWOBIGCD200.jpg
Vinn nya BWO-skivan Big science.
bwo-Marina_200.jpg
Marina-utan-organ.
BWO-Alexander_200.jpg
Alexander-utan-häst.
BWO-Martin_200.jpg
Martin-utan-brynja.
DVD-JeffDunham-200.jpg
Inget att bråka om, bara att tävla.
johannes-kreidler-200.jpg
Johannes Kreidler, bosatt i Berlin.
SUPERTRAMP-CRISIS-200.jpg
Supertramps krisklassiker Craisis? What crisis? från 1975.
Läs mer efter veckans tävlingar.

Påsktävlingar

Tävlingarna är nu avgjorda och vinnarna underrättas via mejl. Rätt svar är alternativ 2 (Tom Jones) respektive 1 (Animal).

Nyligen melodifestivalaktuella BWO – även kända under det filosofiska namnet Bodies Without Organs – har ett nytt album i Big science. Vi hör electropulserande, dansant pop med influenser från senare års The Killers och Fischerspooner men även klassiker som Electric Light Orchestra och soulbolaget Tamla Motown.

Svara rätt på den frågan och vinn ett av tre signerade exemplar av Big science. Mejla svaret till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 15 april klockan 13. Skicka med din adress, och ange ”Tusen platåskor” i ämnesraden.

En av låtarna på BWO:s nya skiva heter Burning down the house. Den kändaste låten med just den titlen gjordes i original av Talking Heads. Men vem sjöng in den som duett med Nina Persson?

1. Rod Stewart.
X. Mick Jagger.
2. Tom Jones.

Vår andra påsktävling gäller den i dagarna Sverigeaktuelle Jeff Dunhams nya dvd Arguing with myself. Ni vet, mannen med det talande skelettet som cirkulerat på nätet. På dvd:n ryms Jeff Dunhams liveshow. Tittarna får se Dunham med en samling dockor av allt annat än politiskt korrekt karaktär.

Rätt svar på frågan nedan ger chansen att vinna ett av fem exemplar av Arguing with myself. Mejla svaret till timo.kangas@realtid.se senast onsdagen den 15 april klockan 13. Glöm inte skicka med din adress, och ange ”Docka i Nybroviken” i ämnesraden.

Vad heter dockan som spelar trummor i Mupparna?

1. Animal.
X. Lemmy.
2. Mammal.
Påsk-KangasSvängigt värre. Ja, så skulle Johannes Kreidlers senaste musikprojekt kunna beskrivas. Han bygger nämligen sin musik på börsens svängningar.

James Johnson, den legendariske basisten hos soulbolaget Tamla Motown, har beskrivit hur han fann inspiration till sina kända basgångar. Han spanade in kurviga damer som gick nerför gatan och härmade deras rytmer.

Johannes Kreidler å sin sida finner inspirationen i börsens kurvor.

Tysken Kreidler matar in General Motors, Microsoft och andra börsnoterade jättar i Songsmith, Microsofts kompositionssverktyg. Musiken flödar fram efter respektive bolags skiftande aktiekurs.

Sanningen att säga låter det för jävligt. Som en billigt kitschig hemmasynt, inställd på de mest enerverande ljuden och spelad av en klåfingrig koffeinist som saknar musikalisk GPS.

Johannes Kreidler själv kallar det för ”världens dyraste musik”. Jodå. Det kostar på att lyssna också.

Men själva idén är ju briljant.

Det jobbiga för musikbranschen är nog när vi kommer fram till det stycke som baseras på aktiekursen för Warner Music Group, ett av de fyra stora internationella multibolagen. Med artister från Madonna till Scotts. De senaste två åren dalar det rätt friskt för Warner. Eller sjukt kanske vi ska säga?

”Will the music industry sue me for this?” frågar Kreidler under Warner-partiet i den video som finns ute på bland annat Youtube.

Knappast.

Även om Warner efter strandade kontraktsdiskussioner tvingat Youtube att ta bort en mängd videor från tjänsten lär de inte kunna ta bort denna, den för bolaget mest pinsamma videon.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Gladare tongångar blir det när vi kommer till statistiken över döda amerikanska soldater i Irak. Då stiger siffrorna i höjden sedan 2004 och det speglas naturligtvis i en allt livligare och mer positiv musik.

Samma sak när det gäller Heckler & Koch, en tysk vapentillverkare som sålt vapen till samma krig. Eller USA:s utlandsskuld och arbetslöshetssiffror, för den delen. Eller porrindustrins enorma tillväxt.

Börserna är dock det som låter deppigast. När vi väl kommer till Nasdaq låter det som om bandet trasslar sig och allting stannar upp.

Jodå, det är lite Dow Jones syndrome, som svenska The Soundtrack Of Our Lives sjunger om. Eller som gruppen Supertramp döpte ett album till redan 1975: Crisis? What crisis?
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Krönikor av Timo Kangas

Annons:

Annons:

Annons:


Annons:


Annons: