Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Kriminella bluffar
till sig toppjobb

Han är chefsjurist på ett av Sveriges mest kända bolag. Juristen är dömd för våldtäkt och har dessutom kopplingar till ett bolag som synas av Ekobrottsmyndigheten. Men det känner inte hans arbetsgivare till.

dick201.jpg
Dick Malmlund, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.
Foto: Scanpix
ehlin-boo200.jpg
Boo Ehlin på Vinge.
niels_200.jpg
”Det finns en godtrogenhet i Sverige”, säger Niels-Tore Sögaard.
Foto: Säkert Företag
Realtid.se har fått tipset från en källa som vill vara anonym. Det framgår också i det domstolsdokument som Realtid.se har tagit del av. Bolagsverket bekräftar också att chefsjuristen är styrelseledamot i ett annat bolag som granskas av Ekobrottsmyndigheten.

Här kan du anmäla dig för att få Realtid.ses nya nyhetsbrev med alla juridikartiklar som skickas ut veckovis.

Allmänt sett är svenska företag dåliga på att kolla upp var de anställer. Var femte svensk ljuger när de söker jobb, enligt en undersökning av rekryterings- och bemanningsföretaget Kelly Services.

Revisionskoncernen Öhrlings Pricewaterhouse Coopers menar att felrekryteringar i svenska företag kostar mer än 20 miljarder kronor årligen.

Exemplet med chefsjuristen är bara ett av många fall som ännu inte kommit upp till ytan.

Desto mer känt blev för två år sedan när tidningen Affärsvärlden avslöjade att riskkapitalbolaget Litorina Kapital inte hade gjort en tillräcklig granskning inför köpet av säkerhetsföretaget Securia. Riskkapitalföretaget hade gått in som huvudägare i Securia utan att upptäcka grundarnas brottsliga förflutna.

De topprankade rådgivarna Vinge, Setterwalls, KPMG och Applied Value bistod riskkapitalbolaget Litorina Kapital vid köpet. Ändå var det ingen som upptäckte att de två grundarna i Securia tidigare var dömda för grov kriminell verksamhet – i det ena fallet medhjälp till mord, enligt Affärsvärlden.

Rådgivaren Vinge försvarar sig med att det endast hade det juridiska uppdraget att granska Securias ekonomiska situation. Vanligtvis brukar inte advokatbyråer syssla med bakgrundkontroller.

– Men det kan vara någonting som advokatbyråerna kan ändra på, säger kommunikationschef Boo Ehlin, till Realtid.se.

Dick Malmlund, Svensk Handels säkerhetschef, oroas över utvecklingen.

– Många företagare tycker att det är pinsamt att kolla upp personer, särskilt när det gäller förtroendeuppdrag. Jag tror på ordentlig research. Man måste gå runt det här med att bara kontakta referenserna som de sökande har med sig. Givetvis svarar de att allt är bra. Prata istället med andra i företagen där de har arbetat.

I Dick Malmlunds egna granskningar av arbetssökande bland Svensk Handels medlemsföretag är minst 15 procent straffade tidigare.

– Folk skyr inga medel, säger han.

Flera företag har nu poppat upp i Sverige som gör bakgrundskontroller åt företag, framför allt till högre positioner. Ett är Stockholmsföretaget Look Closer där Philip Jerlmyr är vd. Efterfrågan på företagets tjänster ökar hela tiden.

– I de granskningar av arbetssökande vi har gjort ljuger tolv procent så allvarligt att arbetsgivaren valt att inte gå vidare med kandidaten. Kontroller av dem som söker jobb innebär en trygghet för både arbetsgivare och personal.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Säkert Företag i Malmö
arbetar bland annat med bakgrundskontroller.

– Det finns en godtrogenhet i Sverige. Man kollar inte ens identitetshandlingar på de som ska anställas. Det är rent horribelt. Utomlands är det mycket vanligare att göra en screening på de som ska anställas, säger Niels-Tore Sögaard.

Samtidigt kan det vara en tung uppgift för en personalavdelning att göra de rätta kontrollerna. Vi svenskar finns med i 150 allmänna register. Det är bara specialister som orkar arbeta igenom materialet. Det gäller också att kunna tolka den information som man får fram på rätt sätt.

Peter Vallaste arbetar på Peabs dotterbolag Incasec Security Service i Ängelholm. Innan var han inom den kvalificerade kriminalpolisverksamheten på Länskrim i Skåne. Han var dessutom utlånad från Rikspolisstyrelsen till UD och arbetade som diplomat och nordisk polissambandsman på svenska ambassader i bland annat Riga, Belgrad och Sarajevo.

Han anser att ett antal skandaler hade kunnat förebyggas om man gjort sin ”hemläxa” att kolla vilka man gör affärer med eller anställer i chefspositioner.

– Om ett börsföretag anställer till exempel en ny finanschef och det visar sig att vederbörande är tidigare dömd för grova skattebrott, bedrägerier eller annat – kan man då fråga sig om inte aktieägarna bör ställa högre krav på styrelsen, säger Peter Vallaste.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: