Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

NU BLIR DET SATSNING PÅ KÄRNKRAFT I ÖSTEUROPA

Sommarens största börsintroduktion

En ny jätte inom energiområdet kliver in på börsen i Paris och Bryssel.

Villepin_P_200.jpg
Den franske premiärministern Dominique De Villepin är en av hjärnorna bakom fusionen mellan Suez och GDF.
Foto: Scanpix
Mestrallet_Gerard_F_200.jpg
Suez vd Gérard Mestrallet blir vd för frnaks-beligska energijätten GDF-Suez.
FRANKRIKE Med fusionen av fransk-belgiska gruppen GDF-Suez stoppade den franske premiärministern Dominique De Villepin italienska Enels försök att ta över.

Idag introduceras den nya storkoncernen GDF-Suez på börsen.

Det handlar om en av världens största inom energiområdet, framförallt på gasmarknaden och inom kärnkraft. Men bolaget arbetar också med vattenförsörjning och med sophantering.

Det nykläckta GDF-Suez har 200.000 anställda och en beräknad årsomsättning på omkring 700 miljarder kronor. Vd:n för den nya gruppen är Gérard Mestrallet, som tidigare hade samma funktion inom Suez.

Händelsen har föregåtts av nästan tre års dispyter.

Det började i februari 2006. Den italienska gruppen Enels ägare annonserade att man ville ta sig in i den fransk-belgiska koncernen Suez. Men icke.

Den franske premiärministern Dominique De Villepin svarade med att det fanns helt andra planer för Suez. Gruppen skulle slås samman med det helfranska gasbolaget GDF.

Suez hade sitt huvudkontor i Frankrike, även om en stor del av verksamheten och ägandet fanns i Belgien. Enels eventuella köp av delar av koncernen sågs som ett hot. Det skulle leda till att gruppen splittrades, ansåg den franska statsledningen. Meddelandet från De Villepin väckte en del ont blod i Italien, men affären har sedan dess också skapat protester från annat håll.

GDF, Gaz de France, bildades efter andra världskriget, då den franska regeringen bestämde sig för att nationalisera landets energiförsörjning. GDF har under de senaste åren varit den största distributören av naturgas inom EU. Suez skapades däremot redan på 1800-talet i samband med byggandet av Suezkanalen. Under de senaste decennierna har Suez utvecklats och blivit ett av världens största på området gas- och elproduktion. Suez hade bland annat någonting som GDF helt saknade, produktion av kärnkraftsenergi.

I Belgien har politikerna oroat sig över fusionen. Franska staten skulle få för stort inflytande över Suez som majoritetsägare inom GDF.

På andra sidan gränsen protesterade däremot både vänstern och fackförbuden mot att fusionen skulle leda till en privatisering av GDF. Argumentet bland motståndarna var att för invånarnas bästa bör energiproduktionen förbli en offentligägd angelägenhet.

Det bet inte på beslutsfattarna. I slutet av 2006 godkände parlamentet sammanslagningen.

Senare har EU-kommissionen också gett sin välsignelse och under den gångna våren har olika myndigheter gett grönt ljus.

I förra veckan sa till slut dessutom aktieägarna i de båda bolagen ja till varandra och giftermålet var ett faktum. Den franska staten äger 35 procent av den nya koncernen. På andra plats kommer den belgiska Lambertgruppen, som med industrimannen Albert Frère i ledningen, har 5,3 procent av aktieinnehavet. För övrigt är ägandet fördelat över ett stort antal mindre aktieägare.

– Konsumenterna är de stora förlorarna. Gaspriserna kommer att stiga, säger de franska fackförbunden, som in i det sista har motsatt sig affären.
Tanken avvisas av koncernledningen, men ett av problemen för den nya gruppen kommer förmodligen att bli att förklara för invånarna att det inte är GDF-Suez fel om energipriserna skjuter i höjden.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
Det nya bolaget kommer att bli en ny konkurrent till det franska statliga EDF, som i dag helt dominerar kärnkraftsproduktionen i Frankrike. Det är just det här området som ska prioriteras av GDF-Suez. Fram tills nu har Suez framförallt sysslat med kärnkraft i Belgien.

Nu arbetar man med projekt som innebär en utveckling av kärnkraft inom länder som Rumänien, Bulgarien och i Förenade Arabemiraten. Men även Storbritannien finns med på listan.

Samtidigt som GDF-Suez introduceras på börsen i Paris och Bryssel i morgon, passar gruppen på att delvis göra sig av med en av sina grenar. Suez Environnement, som framförallt arbetar med vattenrening, går också upp på börsen.

Nivån på aktierna kommer inte att vara publik förrän på tisdagen, meddelar de båda bolagen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: