Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Fisket i EU får konstgjord andning

EU-kommissionen vill hjälpa unionens krisande fiskare klara de höga bränslepriserna med hjälp av minst fem miljarder kronor extra från skattebetalarna.

EU-ländernas fiskare är för många, fisken i havet för fåtalig och bränslepriserna har rakat i höjden. EU-kommissionens förslag till lösning, som redan har fått kritik från bland annat Sverige, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien är mer stöd från EU och medlemsländerna.

Fiskarna ska bland annat kunna få betalt i upp till tre månader, ibland mer, för att ligga i hamn, förutsatt att de samtidigt arbetar fram en plan för hur de ska strukturera om sin verksamhet.

De ska kunna få mer stöd än nu för att skaffa sig motorer som drar mindre bränsle och de ska kunna få betalt för att skrota omoderna, större båtar och köpa nya, mindre och effektivare. Enligt kommissionen ska de nya båtarna ha mindre kapacitet än de som skrotas.

Stöd ska ges till åtgärder som ska hjälpa fiskarna att få bättre betalt för det de fångar. Enligt den ansvarige EU-kommissionären, Joe Borg från Malta, har priserna på fisk stagnerat under det senaste årtiondet och fiskarna har därför inte kunnat lasta över ökade kostnader på bränsle och andra insatsvaror på konsumenterna.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
EU-kommissionen räknar med att det enbart för att betala åtgärder som ska få en del fiskare att sluta, andra att ligga i hamn ett tag, i de hårdast drabbade flottorna, behövs över 1,6 miljarder euro, över 14 miljarder svenska kronor. Totalt behövs omkring två miljarder euro.

Den europeiska fiskerifonden
kan, med omgörningar och extra stöd från medlemsländer, täcka 1,4 miljarder euro. En del av de resterande 600 miljonerna euro (motsvarande drygt fem miljarder kronor) kan klaras genom att ta pengar på andra håll i EU:s budget 2009 och 2010, enligt kommissionen.

Det lär bli hårda strider om förslaget mellan medlemsländerna när EU:s fiskeansvariga ministrar ska diskutera förslaget, en första gång redan 15 juli.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: