Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Trots kritik - FRA-lagen ligger fast

Försvarsminister Sten Tolgfors avvisar inviter från socialdemokraterna om nya samtal om FRA-lagen.

StenTolgfors_Lars-Pehrson_2.jpg
Sten Tolgfors
Foto:Lars Pehrson
– Det är bara ett spel från deras sida, sade han vid en träff i Visby på tisdagen.

Tolgfors anser att socialdemokraterna inte visat någon seriös vilja till att göra upp och hänvisar till att partiet inte lagt något eget förslag i riksdagen, bara röstat emot regeringens och lovat att lagen ska rivas upp om de kommer till makten.

Han kräver nu besked från socialdemokraterna vad de egentligen vill göra.

– Vem ska de göra detta nya med. Vänsterpartiet och miljöpartiet avvisar en lagstiftning och miljöpartiet vill lägga ner FRA. Hur i hela världen ska socialdemokraterna komma upp ur vänsterns knä, undrar han.

– Ett parti som gör anspråk på att vilja vara regeringsbärande måste kunna leverera svar på det mest centrala som berör Sveriges säkerhetsintressen, den militära underrättelsetjänsten och signalspaning.


Tolgfors tar upp att regeringen på ett trettiotal punkter, varav flertalet berör integriteten, förbättrat s-regeringens förslag från 2003. Nio av de tio punkter som socialdemokraterna presenterade när propositionen lades har tillgodosetts. Den tionde om att avgränsa FRA:s uppgifter till endast väpnade militära hot är enligt Tolgfors omöjligt att gå med på.

– Då skulle vi inte värna oss mot IT-attacker, grov internationell brottslighet som terrorfinansiering eller biologiska attacker, säger han.

Med sig till Visby hade han också en sammanställning över vilka länder som har en lagreglerad signalspaning för att visa att Sverige långtifrån är det första land som gör detta.


Enligt Tolgfors är det inte aktuellt att låta försvarsberedningen ta sig an frågan eller att ta fram fler förändringar än de riksdagen fattat beslut om.

Det har varit svårt att mitt i stormens öga föra en nyanserad debatt men nu börjar tiden mogna, anser Tolgfors, som välkomnar att ÖB trätt fram och vittnat om försvarets behov av underrättelser för att klara sina internationella insatser.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
En slutsats han drar av debatten är att partierna måste bli bättre på att bemöta kritik som startas på nätet.

Samtidigt fortsätter debatten om FRA.

Centern lade på tisdagen fram ett antal förslag med koppling till den.

– Vi vill bland annat att man tillsätter en ”sanningskommission” för att granska FRA: s tidigare verksamhet, säger Annie Johansson (c).

Andra c-förslag är bland annat att den personliga integriteten grundlagsfäst och att en författningsdomstol inrättas.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: