Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Stockholm slagfält för BP:s bråk med oligarkerna

Brittiska oljebolaget BP har blivit osams med ryska oligarker om ett oljebolag i Ryssland. Nu ska tvisten lösas av en skiljedomstol i Stockholm.

peter_sutherland_200.jpg
Peter Sutherland är egentligen advokat från Irland. Förutom BP är han ordförande i Goldman Sachs utanför USA, och sitter i Royal Bank of Scotlands styrelse enligt Wikipedia.
Foto: Scanpix
MikhailFridman_Ingvar-Karmh.jpg
Mikhail Fridman har enligt Wikipedia kritiserats för att ha köpt av en lyxvilla från ryska staten till underpris. Det framkom att han lånade ut pengar till en minister som för det samtidigt köpte en annan lyxvilla från staten till underpris. Fridman fick då även rätten att sköta en rysk flygplats. Fridman anser att uppgifterna är helt felaktiga.
Foto: Scanpix
BP:s allra högsta fronfigur, styrelseordförande Peter Sutherland var själv i Stockholm under torsdagen för att delta i en konferens på Grand Hotel, arrangerad av internationella handelskammaren ICC.

ICC:s Stockholmskontor arrangerar skiljedomstolar för att snabbt och konfidentiellt lösa tvister mellan företag från hela världen.

BP och oligarkerna skrev från början in i sitt ägaravtal om det samägda ryska oljebolaget TNK-BP att eventuella ägartvister skulle lösas av skiljedomstol i Stockholm.

Enligt vad Realtid.se erfar är bakgrunden till bråket att oligarkerna med Mikhail Fridman i spetsen är kortsiktiga, finansiella ägare och har för avsikt att sälja sin hälftendel av ryska oljebolaget TNK-BP, men att de som ett led i förhandlingen om att få ut mesta möjliga pris har börjat bråka och krångla på alla möjliga sätt och vis med förhoppningen att därigenom stärka sin förhandlingsposition.

– Det här handlar om en retur till de företagspiratsaktiviteter som ofta förekom i Ryssland under 90-talet, sa Sutherland under en presskonferens i Stockholm under torsdagen.

– Ryska premiärministern Putin har kallat dessa taktiker för ”reliker från 90-talet”, men olyckligtvis fortsätter våra partners att använda dem. Och de ryska ledarna verkar ovilliga eller inkapabla att gripa in och stoppa dem, sa han.

– Detta är dåligt för oss, dåligt för företaget och naturligtvis mycket dåligt för Ryssland.

Sutherland ställer nu ultimatum till den nya ryska presidenten Dmitry Medvedev. Sutherland har tagit intryck av att Medvedev under de första veckorna av sin mandatperiod har talat utförligt om den juridiska ”nihilismen” i Ryssland, och behovet av att återställa respekten för lagstiftningen.

– Dessa ord välkomnas av Rysslands partners i väst både bland länder och investerare. Orden är särskilt välkomna bland dem av oss som är vänner till Ryssland och tror på Rysslands framtid.

– TNK-BP:s öde blir ett tidigt test av President Medvedevs förmåga att vända sin vision till verklighet. Vi har förstås stort intresse av att han lyckas med det, men han måste vara medveten om att en stor del av världen också tittar på.

Fridman är känd sedan tidigare för att bråka i Telia Soneras delägda ryska mobiloperatör Megafon.

TNK-BP ägs till hälften av BP och till hälften av bolaget AAR. Fridman är största delägare i AAR. Han är 44 år och har enligt Forbes en förmögenhet på 75 miljarder kronor.

BP har i stor omfattning låtit sina egna tekniska experter hjälpa till i TNK-BP för att kunna pumpa upp så mycket olja som möjligt, och att försöka hitta så mycket mer olja som möjligt.

Att TNK-BP på detta sätt dragit nytta av västexpertis har enligt BP till stor del bidragit till att TNK-BP utvecklats så framgångsrikt, och nu är Rysslands tredje största oljebolag.

Men så plötsligt i mitten på april köpte ett utomstående företag en mindre ägarandel i ett dotterbolag till TNK-BP. En vecka senare inlämnade det utomstående bolaget en stämning i Sibirien, och anklagar BP för att ha tagit ut en ”otillåten utdelning” från TNK-BP i form av ersättningen till de tekniska experterna från BP som anlitats av dotterbolaget.

Ingenstans gick det att hitta vem som äger det utomstående bolaget, men efterforskningar visade att två personer som gjort det utomstående företagets internetsajt, hade kopplingar genom anställningar till den ryska banken Alfa Bank som kontrolleras av Fridman.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:
En enkel lösning skulle vara att BP sätter sig ned och förhandlar om att köpa oligarkernas ägarandel till rimligt pris. BP har dock från början aldrig velat vara helägare till TNK-BP, utan vill ha med en rysk partner i projektet.

BP har därför föreslagit för oligarkerna enligt vad Realtid.se erfar, att BP skulle kunna hjälpa till att hitta en annan rysk ägare som delägare i TNK-BP. Ryska statskontrollerade jätteföretagen Gazprom eller Rosneft har utpekats som tänkbara alternativ. BP:s vd Tony Hayward träffade vd:arna för Gazprom och Rosneft i helgen enligt FT.

Men oligarkerna har enligt en källa ändå valt att spela ett spel med hopp om att gynnas av det i den kommande händelsutvecklingen. Det förklarar varför oligarkerna officiellt sagt sig villiga att köpa BP:s ägarandel av TNK-BP.

En misstanke är att det är den högsta politiska ledningen i Ryssland med Vladimir Putin i spetsen som via oligarkerna som ”marionetter” djävlas med BP för att lägga vantarna på munsbiten TNK-BP.

Myndigheterna har börjat krångla genom att ryska säkerhetsagenter enligt FT gjorde en razzia på TNK-BP i mars, och anklagade BP:s experter för ”industrispionage”. BP:s folk har anklagats för att arbeta i Ryssland utan korrekta tillstånd, och den vd för TNK-BP som BP tillsatt har anklagats för skattefusk.

Innan BP blev delägare i TNK-BP, hade det tidigare bolaget TNK aggressivt beslagtagit tillgångar från ett annat bolag där BP var delägare. Det skriver Economist.

Nyckelfrågan uppges vara TNK-BP:s gasfält Kovykta som TNK-BP äger majoriteten av. Här kan det enligt Economist vara nödvändigt för BP att gå med på en ”dålig affär” och minska till under 50 procents ägarandel av Kovykta, om BP ska kunna fortsätta verka i Ryssland och inte tvingas ut av Gazprom och Rosneft.

Domstolen i Stockholm ska lösa frågan om att AAR anser att BP på ett orättvist sätt tillsätter anställda i TNK-BP. Det skriver Financial Times.

AAR kommer även att driva en separat rättsprocess i Ryssland, med syfte att frånta BP:s styrelseledamöter inflytande i TNK-BP.

Enligt en källa är talet om processen i Ryssland bara en bluff från oligarkerna.

Tidigare har AAR enligt FT sträckt ut handen till BP med förslag om att parterna ska komma överens, men det har inte skett och när tidsfristen löpte ut under onsdagen valde AAR att vidta rättsliga åtgärder.

– Vi kommer att försvara våra juridiska rättigheter. Det här är mycket viktigt för oss, säger Fridman till FT.

– Det målas upp en bild av ett slag mellan vilda barbarer och BP, men den bilden är felaktig. Vi bara slåss för våra rättigheter.

BP bekräftar för Realtid.se att det finns olika uppfattningar mellan parterna.

– Vi försöker lösa detta. Det är mycket komplicerade frågor och vi räknar inte med en snabb lösning, men vi är engagerade i vår investering i TNK-BP och avser kvarstå som långsiktig ägare för att utveckla bolaget på bästa sätt, säger BP:s talesperson David Nicholas.

Namnet på bolaget AAR kommer från de tre delägande oligarkernas bolag Alfa Group, Access och Renova. Alfa Group kontrolleras av Mikhail Fridman, Access av Leonard Blavatnik, och Renova av Viktor Vekselberg.

Blavatnik har enligt Forbes en förmögenhet på 41 miljarder kronor. Vekselberg är enligt Wikipedia god för över 60 miljarder enligt Wikipedia.

Ian Hammar
ian.hammar@realtid.se
08-545 87 151
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: