Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

VEM VANN 2007?

Näringslivskändisarna som köpte dyrast lyxbilar

Sveriges främsta idrottare, popsstjärnor, advokatbyråer och skandal-vd:ar har en sak gemensamt.

PatrikEnblad_Lars-Pehrson_2.jpg
Patrik Enblad köpte en Maserati Granturismo.
Foto:Lars Pehrson
PerGessle_PONTUS-LUNDAHL_20.jpg
Per Gessle gillar bilar.
RollsRoyce_phantom_200.jpg
Till jul blev det en Rolls Royce Phantom. Håll utkik i Halmstad.
MarieSernholt_HENRIK-MONTGO.jpg
Marie Sernholt som har en romans med Rami Yacoub.
Foto:Henrik Montgomery
AyadalSaffar_JOHAN-BERGMARK.jpg
Ayad Al-Saffar köpte en Bentley och en Land Rover.
Foto:Johan Bergmark
BjornRosengren_JANERIK-HENR.jpg
Björn Rosengren slog till på en Jagga.
Jaguars-type_200.jpg
S-Type, när (s)-topparna själva får välja.
BoHakansson_Stefan-Lindblom.jpg
Bo Håkansson på ACAP Invest köpte en Land Rover Sport TDV8.
ChristerGardell_Breddare_Be.jpg
Christer Gardells fru köpte en Porsche Carrera.
porsche-carrera_200.jpg
Gardells nya ses susa kring villan i Saltsjöbaden.
De gillar snabba lyxbilar. Vem köpte vad under året som gått? Realtid.se har hela listan.

Patrik Enblad lämnade vd-skapet för HQ Bank i höstas. Efter det köpte han sig en Maserati Granturismo. Men så mycket tursim blir det inte, eftersom han tillsammans med forna kollegan Anders Böös har bildat ett nytt snabbfotat fondbolag.

I december köpte hitmaskinen, tillika bilälskaren Per Gessle den brittiska superlyxbilen Rolls Royce Phantom, 2005 års modell. Kanske får han utöka sitt garage så att han får plats med sina tidigare tre Ferraris, sin Porsche, Mercedes och sina två motorcyklar.

Ayad Al-Saffar köpte Ur & Penn 2001. I fjol fick sexbarnsfamiljen Al-Saffar tillökning med en Bentley Arnage RL och hans fru en Land Rover RR TDV8. Båda 2007 års modell.

Robert von Horn som är gift med prinsessan Madeleines barndomsbästis Katarina von Horn har slagit till ordentligt. Tre bilar investerade han i förra året. En Ford Mustang GT, en Land Rover Sport TDV8 och en Porsche 911 GT3 RS.

Rami Yacoub har gjort låtar åt Britney Spears, Backstreet Boys med flera och äger Rami Productions AB. Musikförlaget köpte i fjol en Cadillac Escalade. Kanske något att locka världsartister med om romansen med Marie Serneholt gnisslar?

Skidskytten Björn Ferry, gift med armbryterskan Heidi Andersson, tog vm-guld i mixstafett och firade med en Cadillac 2007. I år har han spikat en världscupseger på egen hand.

I april 2005 beslutade Skandia om en förlikning med bolagets skandalomsusade styrelseordförande Lars Ramqvist – han skulle betala tillbaka 2,2 miljoner kronor som han fått i styrelsearvode. Med sin Jaguar XKR Coupe två år senare – 2007 års modell – kan han fly storstadslivet till lantidyllen på sitt Näsby Slott utanför Nyköping.

Björn Rosengren, Stenbeckskonsulten och före detta näringsministern, som likt Lars Ramqvist och Göran Persson, satsade på herrgårdsliv i Sörmland. 2004 köpte Rosengren Arnöbergs herrgård på Arnö i Mälaren. Och förra året köpte han likt Ramqvist en Jaguar, S-Type 2.7D V6 CL.

Rikard Akhtarzand sålde alla sina aktier i mjukvarubolaget Formpipe för 15 miljoner och avgick som vd i mars. Aktien dök. I maj köpte han en Land Rover Sport TDV8. I oktober dömdes han till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott.

Killarna bakom den hajpade sajten Trig som Realtid.se skrev om i höstas, Jonas Midbrink och Jonas Mårtensson, hade inte längre pengar att betala programmerarna. Men budgeten räckte till en Cadillac Escalade på firman, Adocca Entertainment, i juni – innan konkursen i november.

Regissören Jesper Kouthoofd glider numera omkring i sin italienska Lamborghini när han inte gör reklamfilm, som till exempel Norrlands Guld. Omsättningen i hans bolag, Jesper Kouthoofd Inc AB, har ökat från 4,6 miljoner kronor till 14 miljoner kronor de senaste bokslutsåren.

Författaragenten Bengt Nordin kraschade sin sprillans nya Jaguar på Värmdö en ödesdiger morgon två veckor före julafton 2006. De som kom först till olycksplatsen trodde inte någon kunde ha överlevt smällen. Bengt Nordin var övertygad om att Jaguaren räddade livet på honom.

– Jag kommer aldrig att våga köra något annat än Jaguar, berättade han i för SvD.

En månad efter kraschen kunde hans firma kvittera ut en ny Jaguar S-Type 2.7D V6 CL.

Michael Rosenlew, vice vd på Industri Kapital AB köpte i fjol en sportig Jaguar XKR Coupe 4.2 S/C.

Land Rover Discovery är längre, bredare och tyngre än flertalet fyrhjulsdrivna bilar. Skandalomsusade Bosse ”Bus” Håkansson, som sitter i styrelsen för det börsnoterade riskkapitalbolaget ACAP Invest med säte i Malmö, har antagligen fastnat för körprogrammet, som går att ställa in körning från vanliga vägar till de brantaste stupen.

SAS-Janne Carlzon har muntrat upp tillvaron med en Maserati QP.

Golfkommentatorn Göran Zachrisson i Djursholm köpte en Jagga, en S-Type.

Fotbollsprofilen Magnus Hedman, numera vd för företaget 100/oktan, var mån om att ge utrymme åt Magdalena Graaf och de två gemensamma barnen när han köpte en Landrover Defender.

Fastighetsbranschens revanschkung, gamle boxaren, tillika Wallenbergs baneman Sven-Olof Johansson på Narvavägen i Stockholm har hunnit med två Ferrari på ett år – en 430 Scudeira F1 senast i januari i år.

Jan Welter Timkrans, vd för Göteborgsbolaget Mindark, nöjer sig inte med att busa i sin virtuella värld Entropia Universe. Tillsammans med hustrun Eva blev det en ny Land Rover RR Sport TDV8 förra året. Lyckas börsintroduktionen av Mindark i år så är Jan Welter god för minst 80 miljoner kronor.

Mobiltjänstbolaget Goyada dubblade vinsten 2006. Så då var det läge att shoppa tre bilar; en Aston-Martin DB9, en Porsche 911 Targa S och en Land Rover.

Skånemiljardären Johan Hansens företag Ittur fick inte dra av butler, tränare och kock på skatten. Skattat eller ej – verksamheten krävde också en Audi R8, två Land Rovers och två Porsche Cayenne, bara under 2007.

Den annars så diskrete miljardären Alf Tönnesson, grundare och ägare till International Masters Publishers, ägare till Bra Böcker och storägare i Bong Ljungdahl köpte en Porsche 911 Carrera. Kan dock ha varit sonen Martin som tyckte att han var förtjänt av den då nybilsregistret uppger ägaren som Alf Martin Tönesson.

När Försäkringsförmedlaren Insplanet inte nådde sina lönsamhetsmål för 2007 sade vd Daniel Soussan att det var dags att vara självkritisk. Nu kan han vara det i sin nya Landrover Range – 2007 års modell. Ännu lättare blir det nog i kompanjonen Richard Båges och Rustan Pandays privata jetplan.

Flera revisions- och advokatbyråer har trängange transportbehov. Herrarna vet väl vad som är avdragsgillt.

I september köpte den affärsjuridiska advokatbyrån Hammarskiöld & Co en Porsche Cayenne Turbo och två månader senare en Land Rover RR TDV8. Managementkonsultjätten McKinsey behövde också en Land Rover RR, fast en Sport S/C.

Advokatfirman Vinge köpte i början av 2007 en Landrover Discovery men när vårkänslorna brusade upp i mitten av maj slog de till med en Porsche Boxster S. Alltid diskreta Mannheimer & Swartling nöjde sig med en Land Rover Discovery.

Öhrlings PricewaterhouseCoopers, en av Sveriges ledande revisionsbyråer, räknade ut att de hade råd med en Jaguar X-type.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: