Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

FLYR FOGDEN

Hemlig stiftelse tar över Borgs lyxvilla

Med miljoner i skatteskulder vågar Björn Borg inte längre låta föräldrarna stå som ägare till lyxvillan i Stockholm.

Borg_Beatelund_betP_200.jpg
Björn Borgs stora lyxvilla på den 17.000 kvadratmeter stora tomten på Värmdö. Och föräldrarnas tomt bredvid med det röda huset de lät bygga för fem år sedan. Nu har Rune och Margareta Borg överlåtit både fastigheterna på den hemliga stiftelsen i Liechtenstein.
Foto: Joakim Berglund/Scanpix
Borg_B_Patricia_P_200.jpg
Björn Borg gifte sig med Patricia Östfeldt i Ingarö kyrka i juni 2002. Mindre romatisk är boxadressen som de är skrivna på.
Foto: Erhan Güner/Scanpix
Borg_Rune_M_P_200.jpg
En av få bilder på Björn Borgs föräldrar. Rune och Margareta ser på sonen under Mästarmötet i Älvsjö i januari 2000
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Björn Borgs royaltyintäkter
Svenska Worldwide Brand Management AB, noterat på First North, betalade 5 procent av omsättningen till företaget Fabulous Licensing i Nederländerna, som in sin tur betalar 93 procent till företaget RMB Investment i skatteparadiset Nederländska Antillerna. Rune och Margareta Borg sitter i styrelsen för både Fabulous och RMB.

Eftersom RMB vägrat deklarera, sköntaxerades företaget med 36 miljoner kronor för inkomståren 1998 till 2001.

Men i december 2006 sålde Björn Borg rättigheterna till sitt namn för 124 miljoner kronor till WBM. Sedan dess betalar företaget mellan 1,5 och 2 procent av varumärkesförsäljningen till företaget Marbrus B&V i Nederländerna.

Under 2007 bytte WBM namn till Björn Borg. Företaget är noterat på First North. Varumärkesförsäljningen under januari till september uppgick till 1.584 miljoner kronor.
Den hemliga stiftelsen förvaltas av Jura Trust
Archipelago Stiftung, som förvaltas av företaget Jura Trust AG i Liechstenstein.

Jura Trust har specialiserat sig på att ta hand om förmögenheter, private wealth management, i samarbete med banken Liechtensteinische Landesbank som är börsnoterad i Schweiz och till största delen ägs av staten Liechtenstein.
Specialindrivningsteamet hos kronofogden sätter gärna tänderna i huset.

Sedan Björn Borg gifte sig med 13 år yngre Patricia och fick sonen Leo är lyxvillan på Värmdö i Stockholms skärgård hans fasta punkt.

Han är sedan år 2003 skriven i Sverige, men nolltaxerar och deklararer fortfarande noll i förmögenhet.

Skatteskulderna uppstod när familjens bolag RMB Investment, registrerat i skatteparadiset Nederländska Antillerna, skönstaxerades av Skatteverket.

Det var hösten 2004. Skatteverket letade efter pengar och fastigheter för utmätning, men hittade inget.

– Man har konstaterat att det finns inga tillgångar i Sverige. Man har inte hittat tillgångar så att man kan gå utomlands heller, säger Mats Rosenqvist på Specialindrivningsteamet hos Kronofogden i Stockholm till Realtid.se.

RMB har i dag en skatteskuld på 23.547.477 kronor.

I styrelsen sitter Björn Borgs föräldrar Rune och Margareta, som båda närmar sig 75-årsåldern.

Sedan Björn Borg tog sin första Grand Slam 1974 är föräldrarna skrivna i Monaco. De betalar inte heller skatt i Sverige.

Lyxvillan skrev Björn Borg över på föräldrarna 1985. Tio år senare köpte föräldrarna tomten bredvid och byggde ett hus till.

För en månad sedan gav föräldrarna bort båda fastigheterna till en hemlig stiftelse, Archipelago Stiftung, som förvaltas av företaget Jura Trust AG i Liechstenstein.

Överlåtelsen innebär att Björn Borg inte behöver ärva strandtomterna.

Karin Engström på ACE Advokatbyrå i Stockholm har hjälpt familjen att skriva över fastigheterna på Archipelago Stiftung.

– Jag företräder inte stiftelsen. Jag har ingenting med någon transaktion att göra. Jag står som ingivare på en ansökan om lagfart, säger hon till Realtid.se.

– Under förutsättning att man har fått lagfart är mitt uppdrag avslutat.

Kan det vara så att ägaren vill försäkra sig om att kronofogden inte kan ta huset, genom att låta en utländsk stiftelse ta över?
– Det vill jag inte svara på.

Hon vill inte heller svara på vem som sitter i stiftelsens styrelse.

Det är inte säkert att det hjälper att dölja tillgångar utomlands.

– Är det stiftelsen som äger fastigheten – eller är stiftelsen bara bulvan för gäldenären? Då kan man ändå utmäta den, säger Mats Rosenqvist på Specialindrivningsteamet hos Kronofogden.

Det har hänt förr.

– Jag hade ett fall 1998 där ett utländskt bolag ägde en fastighet i Sverige, men gäldenären bodde i fastigheten. Då fick vi en utredning från Skatteverket som gått igenom betalningar och vad bolaget bedrev för verksamhet. De konstaterade att det var egentligen gäldenären som ägde fastigheten och att bolaget bara stod som ägare för att förhindra att utredning skulle ske.

Upplägget sprack.

– Med utredningen som stöd kunde fastigheten utmätas, säger Mats Rosenqvist.

Den dag Kronofogden knackar på måste stiftelsen bevisa att det inte är familjen Borg som bor där.

– Om vi kommer till gäldenärens bostad eller lokal, då är bevisbördan på den tredje part som påstår att hans egendom finns där. Kan man inte styrka eller göra sannolikt vem egendomen tillhör så är det väldigt svårt att få rätt. Vi kommer att sälja egendomen och kreditera pengarna på bolagets skuld, säger Mats Rosenqvist.

– All fysisk egendom som befinner sig i gäldenärens besittning utmäter kronofogden enligt utsökningsbalken 4:17, pengar enligt 4:18, säger Mats Rosenqvist.

– Vi får presumera att all egendom som är i gäldenärens besittning tillhör gäldenären. Om det finns pengar på gäldenärens konto, får vi anse det utrett att det är gäldenärens pengar.

Lagen gäller även för den som gömmer sig bakom en stiftelse i Liechstenstein.

Men Liechstenstein har en av världens slappaste lagar för stiftelser. Stiftelser, som kan ses som självägande förmögenheter, behöver inte redovisa vem som sitter i styrelsen.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: