Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Fiasko för NCC:s miljardsatsning

NCC lägger ner sin fabrik i Hallstahammar som tillverkat delar till flerbostadshus.

OlleEhrlen_200.jpg
Olle Ehrlén
Satsningen har kostat en dryg miljard kronor och 200 personer varslas om uppsägning. NCC:s resultat belastas med 300 miljoner kronor.

Tanken var att NCC skulle
pressa ner dyra byggkostnader genom att tillverka flerbostadshus i fabrik i stället för på byggplatserna. Sedan starten i maj förra året och fram till att produktionen avslutas till sommaren kommer NCC att ha byggt omkring 300 lägenheter i Stockholmsområdet med komponenter från fabriken i Hallstahammar.

Men redan nu står det klart att projektet inte bär sig och vid ett extra styrelsemöte på onsdagen beslutades att fabriken ska avvecklas. Omkring 200 personer i Hallstahammar och Solna varslas om uppsägning.

Enligt NCC:s koncernchef Olle Ehrlén
är det flera delar i kedjan som inte fungerat som planerat: logistik, transporter, montering och anpassning på byggplatsen.

– Vi hade ambitionen att sänka byggkostnaderna radikalt och dessutom halvera byggtiden, men det hela blev för komplext och vi får helt enkelt ihop det, säger han till TT.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Av de 200 anställda som berörs av nedläggningen tror Olle Ehrlén att ungefär hälften kan omplaceras inom NCC. För fabriksarbetarna som saknar egentlig byggerfarenhet blir det svårare, påpekar han.

– Men produktionen fortsätter
fram till sommaren och vi hoppas under den tiden kunna hitta sysselsättningar för dem som inte kan beredas plats inom byggindustrin.

Sammanlagt har fabrikstillverkningen, som fått namnet NCC Komplett, kostat drygt en miljard kronor. Satsningen har belastat NCC-koncernens resultat för perioden januari-september 2007 med 342 miljoner kronor, varav 155 miljoner kronor det tredje kvartalet. Det fjärde kvartalet kommer att belastas med cirka 300 miljoner kronor. Inga ytterligare förluster förväntas under 2008.

Andra satsningar som bolaget gjort för att sänka byggkostnaderna har utvecklats bättre, skriver bolaget i ett pressmeddelande och nämner samarbete kring internationella inköp, nya samarbetsformer och tekniska plattformar.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: