Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

EN FJÄRDEDEL OSÅLT PÅ SOTHEBY´S AUKTION

Konstbubblan spricker?

De stora konstauktionshusen darrar. Sotheby´s aktiekurs dalade med 28 procent i går efter en auktion där en fjärdedel av verken förblev osålda.

VanGogh_TheFields_200.jpg
Van Goghs tavla The Fields lyckades inte bli såld på Sotheby´s.
Braque_lecho_200.jpg
George Braques tavla L´Echo gav heller inte eko bland köparna.
Onsdagens auktion på anrika auktionshuset Sotheby´s skulle bli den näst största konstauktionen i världshistorien. De kända konstnärerna var ymnigt representerade. Där fanns Picasso, Van Gogh och Matisse.

Impressionistisk och modern konst. Många säkra kort.

Men tji fick Sotheby´s.

Det är till och med första gången sedan maj 2005 som auktionshuset inte klarade av att sälja tillräckligt för att nå upp ens i det lägsta förväntade slutresultatet.

Detta kan ses som ett iögonfallande trendbrott. För de senaste åren har hedgefond-chefer suttit och bjudit i kapp med framför allt ryssar, kineser och indier. Tavlorna har gått som smör i solsken – om någon av våra höstdrabbade läsare kan dra sig till minnes hur det ser ut.

Priserna på samtidskonst har slagit rekord. Det högsta priset som betalats för efterkrigskonst är 72,48 miljoner dollar för Mark Rothkos tavla White center (1950) på Sotheby´s i juni. 17 miljoner dollar är rekordet för en spansk mästare på Sotheby´s i juni, det var ett självportätt av Velázquez.

Andy Warhol-rekordet står hans Green car crash (Green burning car 1) för. Verket såldes för 71,7 miljoner dollar på Christie´s i New York i maj.

Denna stegring har fört med sig en prisbild som får galleristerna att frukta fallande kurser på konstmarknaden. En marknad som naturligtvis påverkas av den finansiella oro som härjat i USA sedan sommaren.

Slutresultatet för onsdagens Sotheby´s-auktion var beräknat att bli som lägst 355,6 miljoner dollar och som mest 494,2 miljoner dollar. Men det hela landade på 269,7 miljoner dollar.

En fjärdedel av alla verk förblev osålda.

Artikeln fortsätter nedan 


Annons:


Snöpligast slutade det för
Van Goghs tavla The Fields, skriver Bloomberg. Istället för 35 miljoner dollar fick tavlan inte ett enda bud.

Franz Marcs verk Frauen unter einem wasserfall gick för 20,2 miljoner dollar så mobilmiljardären George Lindemann kunde i alla fall lämna auktionen glad i hågen. Han hade nämligen köpt tavlan för ”blott” 8,4 miljoner för åtta år sedan.

Efter den misslyckade auktionen är marknaden hård mot Sotheby´s aktie. Den sjönk mer än 28 procent på New York-börsen i går. En dåligt tecken för ett auktionshus vars aktie mer än fördubblat sitt värde de senaste två åren.
  • Skriv ut artikeln (öppnas i nytt fönster)Skriv ut artikeln
  • Tipsa om artikeln (öppnas i nytt fönster)Tipsa
  • Dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)Dela på Facebook

Annons:


Annons:


Annons: