Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Lag mot kommunal konkurrens

UPPDATERAD Konkurrenskonflikter mellan offentlig sektor och privat sektor kan avgöras i domstol. Det föreslår regeringen med näringsminister Maud Olofsson i spetsen.

Alldeles för många kommuner bedriver näringsverksamhet som konkurrerar med privata företagare, skriver näringsminister Maud Olofsson på DN Debatt.

– I dag råder alldeles för mycket osund konkurrens, exempelvis gym och kaféer som drivs av kommuner och mycket hellre skulle kunna drivas av privata företag. Det behövs en ordentlig sanering, säger Maud Olofsson till TT.

Enligt förslaget, som innebär att konkurrenskonflikter mellan offentlig och privat sektor avgörs i domstol i enskilda fall, ska Konkurrensverket bli den myndighet som väcker talan, medan Marknadsdomstolen ska pröva ärendena. Det är inte tänkt att verksamheter som exempelvis förbereder ungdomar eller handikappade för arbete ska drabbas, anser Olofsson.

Ilmar Reepalu, ordförande för Svenska Kommunförbundet, anser att lagförslaget är ett kraftigt hugg mot självstyrelsesektorn.

– Mindre kommuner i Norrlands inland bedriver exempelvis hotellverksamhet för att företagare vädjar om övernattningsmöjligheter på orten. Det finns ingen privat entreprenör som vill gå in och det är en förlustverksamhet för kommunen. Jag tror att det skulle skada ett stort antal mindre kommuner, säger han till TT.

Olofsson håller inte med:

– Om ingen protesterar är det inget fall. Finns det ingen privat entreprenör och Konkurrensverket inte upplever det som ett problem så går det inte till Marknadsdomstolen.
Reepalu menar också att lagen leder till stumma kommuner.
– Det kan leda till att kommuner inte vågar ta fram saker som vård ur rehabiliteringssynpunkt, till exempel trädgårdsmästeriverksamhet för utvecklingsstörda och psykiskt handikappade.
Olofsson tror att Reepalu lyfter fram exempel för att socialdemokrater egentligen tycker att det är rätt att kommuner bedriver privat verksamhet.
– Han försöker hitta sidoargument för att rättfärdiga det. Han har inte värnat om gleskommuner i Norrland förut så det är ett nyvaket intresse, säger hon.
Enligt henne står företagarna maktlösa mot offentlig sektor när de ser att kommunerna bedriver verksamhet inom företagarnas område.


TT

 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: