Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

PayPal snodde
hans pengar

Kontot försvann utan förvarning. Och med det försvann även Dan Egerstads pengar. Han är en av många svenskar som har drabbats av PayPals kritiserade metoder. ”Jag känner hur många som helst som har blivit avstängda”, säger Egerstad till Realtid.se.

dan.jpg
Dan Egerstad misstänktes för att ha brurit mot PayPals regler och blev av med pengarna på kontot.
Foto:Privat
paypalw.jpg
På sajten PayPalWarning.com kan besökarna skicka in sina egna ”PayPal-skräckhistorier”.
Den populära internetbetalningstjänsten används av tusentals svenskar som vill underlätta köp av varor på internet och framförallt på Ebay. Under det första kvartalet 2006 flyttades 64 miljarder kronor genom PayPal.

PayPal, som ägs av Ebay, har kritiserats för sina hårda metoder. I USA har tjänsten stämts av upprörda kunder som fått sina konton frysta eller avslutade. Ärendena har försvårats av att PayPal inte är en bank och därför inte lyder under banklagstiftningen.

Det har de tagit till vara på. Pengarna som funnits kvar på kontona har stannat hos PayPal.

Även många svenskar är drabbade. På Ebays diskussionsforum skriver många PayPal-kunder om hur deras pengar försvunnit.

”Jag har inne 800 kr, men jag tror jag kan säga hej då till det”, skriver signaturen lindaborg2001.

”Jag har också använt det (Paypal) vid flertal tillfälle för köp, sen en dag ser jag på mitt kontoutdrag att det saknas över 9.000 kronor och det är 4 uttag från paypal!” skriver signaturen gurdonarts.

Dan Egerstad, säkerhetsanalytiker från Västerås, berättar om hur han fick veta att hans konto var borttaget.

– Det rörde sig om 600–700 kr. Jag fick aldrig någon förklraing till varför det var borttaget, så jag frågade varför och fick standardsvar. ”Vi har sett att du har kopplingar till ett annat konto och vi har därför valt att stänga av dig”, säger han till Realtid.se.

Vad hände med dina pengar?
– De är borta. Och jag kan inte få dem tillbaka, det står nämligen så i villkoren och de accepterar man när man blir medlem.

Hade du brutit mot reglerna?
– Nej, jag hade inte gjort någonting. Jag känner hur många som helst som har blivit avstängda. Det finns tydligen två olika svar, ”suspekt aktivitet” eller ”kopplingar till ett annat konto”.

PayPal grundades i USA 1998, men företaget är nu baserat i Storbritannien. Tjänsten är en av världens största när det gäller internetbetalningar, mycket för att den sedan 2002 ägs av auktionssajten Ebay.

105 miljoner konton finns registrerade på sajten. Med hjälp av ett Paypal-konto underlättas affärer mellan köpare och säljare från olika länder.

En femtedel av Ebays omsättning kommer från PayPal. Företaget tar ut avgifter på det mesta, överföringar, uttag och insättning. När det gäller frusna konton stannar pengarna inom PayPal.

I USA är fenomenet med avstängda konton välkänt. Ett flertal hemsidor har öppnat för folk som haft problem med sina PayPal-konton. Där beskrivs ett företag som gömmer sitt telefonnummer för 80 procent av sina kunder och som nöjer sig med en misstanke för att spärra ett konto.

Dessa 80 procent av kunderna är de som har registrerat ett gratiskonto hos PayPal. Dessa kunder utgör endast 10 procent av de transaktioner som görs genom tjänsten och prioriteras därför inte särskilt högt.

Dan Egerstad har inga förhoppningar om att återfå sina pengar.

Skulle du avråda folk från att använda Paypal?
– Ja, om det går att använda ett alternativ är ett sådant absolut att rekommendera.

Jörgen Löwenfeldt
08-54587135
jorgen.lowenfeldt@realtid.se
 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: