Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Golfaktier på väg
att återhämta sig

Förra året sjönk antalet golfmedlemmar och priser på golfaktier föll. I år ser de ut som priserna stabiliserats och antalet spelare rapporteras öka trots lägre medlemssiffror. Golfen har helt enkelt gått in i en ny fas.

Golf_PrbChrisGraythen200.jpg
Foto: Chris Graythen/Scanpix
På senare tid har golfen utmålats som en sport i kris. De heta golfaktierna vars priser sköt i höjden efter millenniumskiftet föll ordentligt förra året. Tydligast var trenden i Stockholm. Fyra klubbar tvingades gå i konkurs. Något som inte inträffat på tio år.

På Svenska Golfförbundet tar de senaste larmrapporterna med ro.

– Generellt har det gått ned i Stockholmsområdet. Men det var nog en del överpriser, så det är kanske bättre att säga att priserna har stabiliserat sig. Vad jag vet är det inga golfaktier som sjunkigt under introduktionskurserna, säger Anders Hammarstöm på Golfförbundet.

Niklas Levy som är klubbchef på Svartinge Golf utanför Stockholm ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi har haft en nedgång, men nu ser det ut som om priset har stabiliserats.

Aktierna på Svartinge handlas i dag för runt 200.000 kronor. När de stod som högst efter nyemissionen 2003 var priset 250.000 kronor.

Svartinge Golf har 400 aktieägare och enligt Niklas Levy har endast 10 aktier bytt ägare det senaste året.

Den tuffare konkurrensen om spelarna har gjort att klubbar har tvingats hitta nya profiler och andra betalningslösningar. Till exempel har en del klubbar börjat att ta betalt för hur mycket man spelar. Något som enligt Niklas Levy var otänkbart för några år sedan.

En annan exklusiv klubb är Fågelbro golfklubb utanför Stockholm. Där har priserna stigit det senaste året. Spelrätter som köptes för 70.000 kan nu säljas för 90.000. För ett par år sedan var de dock uppe i 130.000 kronor.

Ullna GK är ytterligare en exklusiv bana utanför Stockholm där priserna hållit sig ovanför 200.000-strecket.

Anders Hammarström berättar att det ser mycket olika ut i landet när det gäller priserna på golfaktier. I Göteborgsregionen är suget efter golf fortfarande högt, och där byggs flest nya banor just nu.

– Göteborg släpar alltid efter Stockholm en aning. De var inte så upphaussat där som i Stockholm år 2000. Istället har de kommit igång nu.

När det gäller Skåne som också är en viktig golfregion är systemet med spelrätter relativt nytt. Därför går det enligt Anders Hammarström inte att peka på varken en uppgång eller nedgång i priser.

Det mest tydliga i golfsverige är att det sker en diversifiering. Samtidigt som det etableras nya exklusiva medlemsklubbar växer de fria banorna, så kallade pay-and-play, upp som svampar ur marken.

– Det handlar om att vi får en ny kategori av spelare. För dem är det inte viktigt att tillhöra någon klubb och de har dessutom andra fritidsaktiviteten, vilket gör att de inte kan lägga hur mycket tid som helst på golfen.

Anders Hammarström tror att vi framöver får se många olika alternativa banor. Istället för den klasiska 18-hålsrundan kanske många föredrar att gå 9 eller 12 hål. Anders Hammarström tror även att tillgängligheten måste öka och att det kommer dyka upp mindre banor nära städerna.

Att antalet registrerade golfare i Sverige minskat för första gången på 100 år kan ha olika förklaringar, menar Anders Hammarstöm. Han tror att en del av förklaringen ligger i att Golfförbundet infört ett centralt register som tvingat klubbarna att se över sina egna register lite noggrannare. En annan förklaring är att fler väljer att bara spela på pay-and-play-banor där inget medlemskap krävs.

– Det är mycket möjligt att antalet golfare faktiskt ökar utan att det syns i statistiken, säger Anders Hammarström.

Petter Brunnberg
petter.brunnberg@realtid.se


 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: