Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

”Öppen källkod
slår igenom i år”

Marc Fleury, lever på att göra sitt företags, JBoss, produkter tillgängliga gratis på nätet. Enligt honom får open source eller öppen källkod sitt genomslag hos företag och myndigheter i år. Faktumet att flera företag gör det möjligt att ladda ned produkter på nätet har påverkat de stora jättarna på marknaden. Men i Sverige har utvecklingen inte gått lika snabbt som i övriga västvärlden.

Marc Fleury, vd på JBoss
Marc Fleury, vd på JBoss

Marc Fleury, vd på JBoss
Foto:Carl Wilhelm Klingspor
Öppen källkod
Öppen källkod är ett annat namn på fri programvara och innebär att den som skapar ett dataprogram eller operativsystem publicerar källkoden på internet. Alla som vill får hämta källkoden, läsa den, kompilera den, köra programmet, ändra det, sprida det vidare och till och med ta betalt för det.
De enda villkoren är att man måste publicera alla ändringar man gör som öppen källkod och att man bara får sprida programmet vidare, med eller utan ändringar, som öppen källkod.
Om man säljer programmet som en kommersiell produkt, vilket man får göra, måste man ge köparen de rättigheter och skyldigheter som gäller för öppen källkod.
Rörelsen har väckt ont blod hos stora företag som Microsoft, som gärna sprider propaganda i stilen att program med öppen källkod skulle vara känsligare för säkerhetsluckor.
Källa: IDG och susning.se
Om du får välja något som är gratis eller kostar flera tusen kronor, vad gör du? Skype, MySQL, JBoss och Firefox har alla sett fördelar med att låta personer ladda ned deras produkter utan att betala för några licenser. Gratis har lockat och gjort att små företags idéer snabbt har kunnat etablera sig på marknaden.

- Vi har ingen aning hur många som använder våra produkter, men vi vet att de används på olika platser i hela världen. Anledningen till att vi är här i dag är för att det finns en efterfråga kring support även här i Sverige, säger Marc Fleury, vd för JBoss, som nyligen var på besök i Sverige.

Enligt Marc Fleury kommer öppen källkod på allvar slå igenom i år.

- Vi ser att öppen källkod börjar få ett rejält genomslag hos myndigheter och bland företag, säger han.

Anledningen till att myndigheter väntas använda produkter från leverantörer med öppen källkod är att de vill få ned kostnaderna.

Analysföretaget Gartner är en av dem som uppmärksammat trenden. Enligt dem är efterfrågan så stark att stora drakar på it-marknaden tvingats att ge med sig. För jättar som IBM, Oracle och Microsoft har det handlat om att de ger ut begränsade gratis versioner. Ofta har företag som både säljer program och hårdvara valt att ge kunder gratis tillgång till program men syftet är att kunderna också ska köpa hårdvaran.

När produkterna är gratis är det enda sättet att tjäna pengar att hjälpa till med service och support. I Sverige och Norden har JBoss skrivit ett avtal med Redpill som hjälper kunder med JBoss produkter. Vinsten från tjänsterna hamnar även i JBoss ficka.

- I Sverige har vi inte bara sett ett ökande intresse hos myndigheter utan även hos telekomföretag. Vi har i dagsläget flera projekt på gång här, säger Anders Liling, vd på Redpill.

En av dem som använt sig av JBoss öppna programvara är Linkon. Företaget äger, utvecklar och ansvarar för driften av biljett- och distributionssystemet Petra som bland annat SJ använder. Företaget kommer fasa ut IBM:s applikationsserver Webspere, det vill säga motorn för att drifta affärskritiska system, till förmån för JBoss öppna server.

- Faktumet att JBoss produkt är gratis tror jag lockar flera kunder. För vår del så hade vi redan betalt licensavgifter till IBM. En annan anledning till att vi valde JBoss var att vi har behov av snabba åtgärder vid en eventuellt driftstörning. Det innebär att det är viktigt att ha en kunnig lokal support. Det är också en stor fördel att produktens källkod är öppen så att vi kan se hur den är byggd och kan göra ändringar hos oss vid behov, för att kringgå problem med JBoss, säger Hans-Olof Sjölinder vd för Linkon.

Enligt Hans-Olof Sjölinder kostar supporten ungefär lika mycket som IBM:s och han tror inte att öppen källkod är en modefluga.

- Här i Sverige har det visserligen tagit lite tid att få igång användandet, men jag tror att öppen källkod får större betydelse framöver, säger han.

Sverige har ofta varit tidig ute med tekniska förändringar men när det gäller Open Source så ligger Sverige efter många länder i bland annat Europa.

– Tyskland och Frankrike ligger långt före Sverige. Anledningen tror jag är att vi har vant oss med de produkter som redan finns på marknaden. Vi var tidigt ute på att använda både hemdator och internet. Genom Hem-pc-reformen fick vi den färdiga programvaran på plats automatiskt, säger Anders Liling.

Open source eller öppen källkod innebär att företaget som skapar ett dataprogram eller operativsystem publicerar källkoden på internet. Alla som vill får köra programmet, hjälpa till att förbättra funktionen och göra ändringar som förbättrar. Man får till och med sprida det vidare och ta betalt för det.

Det enda villkoret är att man måste publicera alla ändringar man gör som öppen källkod och att man bara får sprida programmet vidare, med eller utan ändringar, som öppen källkod.

I Sverige är det många som laddat ned program som Skype. Nu börjar det bli allt vanligare att företag och privatpersoner gratis även laddar ned webbläsaren Firefox istället för att använda Microsofts Internet Explorer och använda Open Office istället för Microsofts Office-program.

Att ge bort sin produkt gratis gav JBoss snabbt ett namn på marknaden. Även om företaget nu blivit en etablerad spelare på marknaden, så finns det inga planer med att börja ta betalt för sina produkter, enligt Marc Fleury.

– Nej, allt ska vara gratis, säger han.

Yvonne Edenholm
08-545 871 31
yvonne.edenholm@realtid.se

 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: