Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Vart tog du vägen
Eva Gidlöf?

Eva Gidlöf, blev rankad som Sveriges andra mäktigaste kvinna inom näringslivet år 2001. Hon var då vd över 3.300 anställda på Cap Gemini Ernst & Young i Sverige. Efter att hon lämnade posten året därpå, har hon hållit sig undan rampljuset. I dag är hon vd på Bankgirocentralen, BGC.

eva200.jpg
Eva Gidlöf
Ålder:48
Yrke: vd på Bankgirocentralen,
BGC
Styrelseuppdrag: Intellecta,
Cad-Q och ett nytt börsbolag i vår.
Känd för: vd för CGE & Y
i Sverige 2000-2002
Familj:döttrar 15 och 23 år
Intresse: umgås med döttrar och vänner,
resa, golf, sjöstället i Roslagen
När Eva Gidlöf tillträde som vd på Cap Gemini Ernst & Young i Sverige hade hon bakom sig nära 20 år inom koncernen. Direkt efter en fil kand i företagsekonomi och ADB anställdes hon på datakonsultbolaget Bror Andersson, som ägdes av Capgemini. Genom en rad fusioner och uppköp blev sedan Cap Gemini ett av världens fem största it- och managementbolag. 2001 hade koncernen med huvudkontor i Paris 57.000 anställda. Eva ingick i den nordiska företagsledningen i fem år, tre år som divisionschef och två år som vd. Därefter lämnade Eva Gidlöf Capgemini koncernen.

– Det kändes mycket bra. Jag hade under min tid inom företaget haft ett stort antal positioner och det var dags att röra på sig. Jag fick frågan om jag kunde tänka mig ett jobb på koncernnivå, till exempel i Paris, men det passade mig inte då och jag kände mig färdig med Capgemini, säger Eva Gidlöf.

Efter tiden som vd, var det ganska tyst om Eva Gidlöf. Under sammanlagt tre och ett halvt år arbetade hon som styrelseledamot i flera noterade och onoterade bolag och som företagsrådgivare. Bland annat satt hon i PPM:s styrelse och var it-konsulten Rescos styrelseordförande tills i våras. Idag har hon styrelseuppdrag i Intellecta och Cad-Q, samt är föreslagen i ett nytt börsbolag till våren.

– För mig var det skönt att vara min egen en tid. På Capgemini hade jag haft olika ledande positioner och hade hela tiden personer under mig. Nu blev jag min egen. Jag arbetade med strukturaffärer, rådgivning och effektivisering av bolag på konsultbasis, säger Eva Gidlöf.

Sommaren 2004 var det dags igen. Eva Gidlöf tog över vd-posten för Bankgirocentralen, BGC. Numera basar hon över 450 anställda.

Hur kändes det att utses till Sveriges andra viktigaste kvinna inom näringslivet?
– Det var givetvis roligt men kanske främst för de anställda på företaget. Det gav en positiv uppmärksamhet.

Hur var det att sluta som vd för Cap Gemini Ernst & Young i Sverige, var det för tufft där?
– Nej, inte alls, det var dags att gå vidare. Jag hade arbetat inom företaget under drygt 20 år. Vi började känna av en vändning av kunjunkturen under mitt sista år och vi började göra en del nedskärningar.
Åren efter att jag lämnat bolaget blev klimatet klart tuffare för it-bolagen med ett stålbad för hela branschen. Jag var ju chef redan under förra lågkonjunkturen i början av 80-talet. Att kunna hantera såväl tillväxtperioder, som jobbiga perioder med dålig lönsamhet är något som man måste klara av som chef.

Varför sa du ja till jobbet på BGC?
– Tidigare har jag arbetat i ett internationellt bolag där det svenska bolaget bara är en liten del. Bankgirocentralen är ett svenskt bolag och jag jobbar direkt mot styrelsen, vilket är positivt. Jag fick en del förfrågningar från olika håll tidigare, men det var inget som passade mig just då. Bankgirocentralen går igenom så pass spännande saker nu vilket gjorde att jag tackade ja. Från och med 2010 blir Europa en gemensam betalmarknad. Till dess måste BGC vara tillräckligt konkurrenskraftig för att kunna möta konkurrensen från övriga Europa. För mig är det spännande att forma bolaget fram till dess. Det är lätt att tro att Bankgirocentralen bara arbetar med bankgiro, men vi har fler produkter. Vi erbjuder även digitala säkerhetslösningar och hela flödet kring elektroniska fakturor.
Autogirot är en av våra nyckelprodukter också.

Är det tufft att vara kvinna och vd eller styrelseledamot inom ett område som annars domineras av män?
– Nej, det tycker jag inte. Män och kvinnor tänker olika och så ska det vara. Anledningen till att det finns få kvinnor på styrelseplatser och vd-poster är till stor del gamla traditioner. Det är bra med en blandning av båda könen i styrelser men att kvotera vore förskräckligt. Ingen vill få en position på grund av att man kvoteras in. Det är inte bara männens fel att så få kvinnor är vd:ar eller styrelseledamöter. Kvinnor måste marknadsföra sig mer och våga tro på sig själva. Det ligger också ett ansvar hos företagen att fylla på underifrån med kvinnor på ledande befattningar i företagen. Först då finns det kvinnor med erfarenhet att ta av när det är dags att tillsätta personer på viktiga poster.

Skulle du kunna tänka dig att basa en större koncern igen?
– Absolut, men just nu är jag här.

Yvonne Edenholm
08-545 871 31
yvonne.edenholm@realtid.se
 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: