Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Barn ska inte sitta på häktet

Krönika av Marika Ehrenkrona

I helgen har det hänt igen. Jonas, en 17-årig pojke tog livet av sig strax efter att han hade satts in bakom lås och bom på häktet i Örebro. Jonas brott: att han inte hade inställt till vård. Visst, det var dumt gjort, men så illa var det ändå inte att man behövde spärra in honom.

Värre saker har hänt. Det hade varit bättre om poliserna haft lite mer av gott hjärta med sig i Örebronatten när de stött på Jonas och i stället för att haffa honom, sagt lite lakoniskt, ”Hörrdu, Jonas, du verkar trött och, uppriktigt sagt inte helt nykter, vi kör hem dig till mamma och pappa”. Då hade killen levt i dag.

Häktet är Sveriges farligaste plats. Utan konkurrens. Häktet är för många en dödscell och eftersom vi har avskaffat dödsstraffet i Sverige, kanske vi borde ta och titta på hur dessa dödsceller fungerar.

• Mellan år 2000 och 2004 hittades 42 personer döda i sina celler, enligt Kriminalvårdsstyrelsens statistik.

• Av dessa var nio självmord. En del av dödsfallen ansågs vara ”naturliga” och en tredje kategori var ”överdoser”.

Häktet är värre än döden, i alla fall för dessa 42 människor. Att hamna där är ofta mer traumatiskt än tiden i fängelse. Det beror bland annat på det plötsliga frihetsberövandet i små celler och sträng bevakning. Människor har inte kunnat förbereda sig för denna omställning och de befinner sig i chock. Samtliga är oskyldiga i lagens mening, eftersom de inte är dömda. Vi behandlar alltså dömda brottslingar bättre än misstänkta. Vilket inte är värdigt en human rättsstat.

Efter det tragiska dödsfallet i helgen kommer de vanliga ramsorna om att inget fel har begåtts. Rutinerna har följts. Näe, så allt är helt okej då? Ska vi nöja oss med det?

Jag menar att det är hög tid att se över reglerna för hur människor spärras in i häktet. Det är till exempel inte rimligt att sätta barn i häktet och tro att man kan titta till dem en gång i kvarten.

Men även för de mer erfarna ”besökarna i häktet” kan man sätta en del frågetecken. Hur kommer det sig att så många dör av överdos i häktet? Överdos - kollas de inte innan de tas in? Sannolikt är kontrollen bristfällig. Men dödsfallen på grund av överdos beror också på bristande kunskap inom polisen. En narkoman som har tagit sin ”vanliga dos” i en trygg miljö klarar det, men om han eller hon hamnar i en extrem miljö, som inlåst i häktet, reagerar kroppen med svagare respons, som gör att normal dos under dessa omständigheter förvandlas till dödlig överdos. Häktet skapar på det sättet överdosen och dödsfallet anses ”oförklarligt”. Men det är den inte.

Det finns också en misstanke om att det inom polisen råder en brutal inställning till dem som är gripna, att det är lika bra att ”de där har ihjäl sig själva”. Jag vet inte om det stämmer, men blotta misstanken gör att vi bör starta en ordentlig utredning kring de svenska reglerna och rutinerna kring frihetsberövande. För helt klart måste polisen ibland haffa folk och till och med spärra in dem. Men det ska inte kunna ske hur som helt. Vi måste ha järnkoll på vad som händer. Även för de mest utsatta på häktet.

Marika Ehrenkrona
 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln

Annons:


Annons:


Annons: