Stormigt på
Wall Street

Handeln i New York hämtade sig under måndagen från en nedgång som orsakades av den oro som orkanen Katrina drog med sig in över sydkusten. Bekymmer för oljeriggar i orkanens väg fick tillfälligt oljepriset att sticka näsan över 70-dollarsstrecket.

Mexikanska golfen, där Katrina drog fram, är en mycket viktig region för den amerikanska oljeindustrin. När måndagens handel började klassades ovädret fortfarande i kategori fem, den högsta på den amerikanska orkanskalan med vindar över 70 meter per sekund.

Oron för skador på oljeplattformar drev upp priset på olja över 70 dollar fatet, men allt eftersom läget klarnade sjönk trycket. USA lugnade också ned världsmarknaden med beskedet att när nu stora delar av produktionen runt Mexikanska golfen stoppas är en öppning av oljereserven SPR ”helt klart en möjlighet”.

Conoco Phillips steg med 1,9 procent och Halliburton med 0,9 procent.

Dow Jones industriindex steg med 0,6 procent till 10.463,1, medan Nasdaqs kompositindex klättrade 0,8 procent till 2.137,7. Samtliga branscher visade plussiffror med läkemedel som bästa bransch enligt Standard & Poor's branschindex.

Det är lite förvånande att se aktier stiga så mycket i dag, men att stormen inte är så stark som folk förväntade sig har del i framgången, sade Jay Finkel på Lord, Abbett & Co.

Det skyhöga oljepriset har inte påverkat marknaden fullt så negativt som många bedömare hade förväntat sig. Somliga pekar på den lyftande effekt som oljebolagens ökade intäkter har haft.

En grupp av företag tjänade tydligt på ovädret under måndagen: De som säljer byggmaterial som förväntas behövas för reparationer. Marknadsledande butikskedjan Home Depot steg med 1,8 procent och tvåan i ledet, Lowe's, gick upp 2,3 procent.

Den som får betala blir i stället försäkringsbolagen. Analytiker förutspår att Katrina blir den dyraste stormen i USA:s historia, med försäkringskostnader på runt 26 miljarder dollar. Allstate Corp fick se aktien dala med 1,3 procent.

Processortillverkaren Intel, med en ökning på 1,3 procent, gjorde mest nytta på Nasdaqbörsen. Ericsson fortsatte dagens uppgång i Stockholm och steg ytterligare 0,3 procent jämfört med stängning på hemmabörsen.

TT
 Tillbaka
Skriv ut artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: