Annons:

Gå till söksidan på Realtid.se Gå till söksidan på Eniro.se (öppnas i nytt fönster)

Annons:


Annons:

Annons:

Akzo Nobel
satsar i Sverige

Holländska Akzo Nobel investerar 240 miljoner kronor i två av sina svenska kemiverksamheter.

I Stenungsund ska produktionen av etylenaminer utökas ytterligare och i Skoghall bygger företaget en ny fabrik för tillverkning av kemikalier för vattenrening. Men investeringen betyder inga nya jobb i Sverige.

– Nej, det gör det inte. Men om du hade frågat om det skapar jobb hade svaret varit ja. Vi rationaliserar genom att göra mer med den arbetsstyrka vi har. Vi har byggt ut i flera steg för att bli mer och mer konkurrenskraftiga, det här är långsiktigt bra för sysselsättningen, säger Christina Tenfält, vd för Akzo Nobel Functional Chemicals i Stenungsund.

Akzo Nobel tillhör de stora aktörerna i världen när det gäller att producera etylenaminer, men marknadsandelen är inte officiell.

– Behovet av etylenaminer växer globalt, vi har växt mer än marknaden, säger Tenfält.

Etylenaminer används i allt från rengöringsmedel och kosmetika till pappersmassa och läkemedel.

Utbyggnaden i Stenungsund har redan påbörjats och ska utöka anläggningens årskapacitet av etylenaminer till 75 000 ton före slutet av 2006.

Den nya fabriken i Skoghall ska tillverka järnklorid och får en årlig produktionskapacitet på 35 000 ton. När produktionen är i gång ska den bidra till att stärka bolagets ställning på marknaden för kemikalier för vattenrening i nordvästra Europa, enligt Akzo Nobel.

– Det här skapar tyvärr inga nya jobb, vi drar nytta av synergieffekter med den teknik vi har i dag. Men konkurrenskraften och överlevnaden på lång sikt ökar, säger Claes Alderin, vd Akzo Nobel Base Chemicals i Skoghall.

Produktionen väntas starta före årsskiftet.

TT
 Tillbaka
Skriv ut artikeln Kommentera artikeln Tipsa om artikeln


Annons:


Annons:


Annons: